3D-printning på Kanozikontoret
På Kanozi använder vi 3D-printing som ett hållbart, ekonomiskt och tydligt sätt för att visa hur ett specifikt projekt kan se ut i framtiden innan det byggs. Med hjälp av 3D som verktyg kan vi undersöka våra detaljlösningar direkt i skala 1:1 och utföra experimentella studier av nya byggnadsdelar.
Att printa i 3D kan likställas som en slags svarvningsprocess. Men istället för att till exempel skära bort material från objektet, byggs objektet upp direkt inifrån och ut. Detta är effektivt ur en rad olika synpunkter. Dels är det kostnadseffektivt, dels blir det inget materialsvinn. Det finns en rad olika skalor av 3D-printning, allt från nano till makro. I dagsläget använder vi på Kanozi främst tekniken för konceptmodeller.
– Vi jobbar med två olika 3D-skrivare, berättar Elin Daun – arkitekt och specialist inom CAD-verktyg och 3D-printning på Kanozi – och fortsätter:
– Den ena skrivaren är en Ultimaker som extruderar varm plast genom ett litet metallhuvud. Detta kallas för ”material extrusion”. Den skapar lager ungefär som en tårtsprits skapar lager av grädde, från botten till toppen. Man kan specialskriva en egen G-kod (skrivarens blueprint, red.anm.) och på så vis få skrivaren att skriva ut specifika linjer och punkter.

Vad gör den andra skrivaren?
– Den jobbar uppochned jämfört med vår Ultimaker. Det är en Anycubic och jobbar med ”vat photopolymerization”. Det innebär att den tar fram 3D-modeller genom en LED-skärm som avger UV-ljus på botten av printern. Ovan den finns ett bad med resin – en självtorkande gjutmassa – som härdas av UV-ljuset. Plattan som printet byggs upp på startar i botten av skrivaren och tar emot ett lager härdat resin i taget, berättar Elin.
Fördelen med 3D-print
En tredimensionell modell ger ytterligare en dimension till projektet och ökar förståelsen hos kunden och samarbetspartners. Kanozis 3D-printers har fördelarna att relativt snabbt kunna tillverka tredimensionella skisser av de projekt vi arbetar med.
– Om man ser till 3D-printning generellt i industrin och i världens ekonomi, väntas ett paradigmskifte i tillverkningslogik. Vår industri idag är uppbyggd på den första och andra industriella revolutionen som förespråkar massproduktion. Förr tillverkades många föremål för hand. Vad som nu ligger i tiden är att denna handen har ersatts av en robot – för en 3D-printer är en robot – som tillverkar specifika geometrier snabbare och billigare, förklarar Elin.
3D-arbetet på Kanozi
Än så länge använder vi 3D-printning som en snabb modelltillverkning, för test av detaljer och framtagning av tillverkningsmetoder. Men för att hänga med resten av industrin, finns det fler möjligheter än så. Till exempel att utforska de större skalorna av tekniken. I byggindustrin idag 3D-printas det till exempel i betong, keramik, lera, metall, plast och träkompositer.
Vad använder vi för material på Kanozi?
– Vi experimenterar mycket, men i dagsläget använder vi PLA-plast, PVA-plast och UV-resin. Vi gjuter i betong, gips, tenn och kallgjuter metall i både 3D printade formar. Och vi använder även silikonformar gjutna kring 3D-printade modeller, när det krävs många likadana modeller.
Med passion för 3D
Elin Daun arbetar inte enbart som arkitekt på Kanozi, hon är även adjunkt i digital arkitektur på Lunds Tekniska Högskola.
Varför har du valt att specialisera dig inom 3D?
– Under mitt kandidatarbete på LTH för fem år sedan, testade jag 3D-printning för första gången och föll pladask. Innan jag började arbeta på Kanozi och på LTH som adjunkt, så gick jag en sommarskola i Odense som hette ”Experimental constructions with large scale 3D printing” där vi arbetade i 1:1, på byggindustriskala och gjöt fasadpaneler med mera i 3D-printade formar.