Kanozi & Hyperloop Sweden i Almedalen 2022
Snabbt som flyget. Bekvämare och säkrare än tåget. Minst lika enkelt som kollektivtrafiken. Under Almedalsveckan 2022 är Kanozi Arkitekter på plats tillsammans med Hyperloop Sweden för att diskutera framtidens hållbara resande.
Vill inte du också kunna resa mellan Göteborg C och Stockholm C på 35 minuter? Dessutom miljövänligt och energisnålt. Det har länge pratats om som en utopi, men nu är Hyperloop på gång att realiseras på flera olika platser runt om i världen.
Kanozi Arkitekter vill skapa bestående värden för våra kunder och bidra till en värld som kan gå i arv till nästa generation. Vi ser hållbarhet som en design driver, något som är integrerat i våra kreativa processer och en naturlig del i vårt arbete. Som arkitekter arbetar vi med allt från små detaljer till komplexa stadsutvecklingsprojekt, med såväl bostäder som infrastrukturprojekt, utveckling och nya innovativa lösningar. Under Almedalsveckan 2022 har vi gått samman med Hyperloop Sweden för att lyfta den viktiga frågan om framtidens hållbara transporter. Hur ser framtidens hållbara resande ut?
Hyperloops fördel är lätta podar vilket ger mindre dimensioner på pelare och brobanor, och designen kan anpassas till en skiftande landskapsbild.
Daniel Hohenthal, arkitekt och chefsdesigner
Tänk dig ett transportmedel som kombinerar flygets fart och tågets låga klimatavtryck med kollektivtrafikens flexibilitet och turtäthet. Det är Hyperloop. Kanske låter det som science fiction, men tekniken finns redan och det skulle kunna vara en del av vår vardag inom 10-15 år. Ur ett stadsbyggnadsperspektiv är satsningen på ny och hållbar infrastruktur viktig. Den bidrar till att minska vårt bilberoende, och färre bilar i städerna betyder mer plats för människor. Vi kan bygga tätare och mer blandat. Utforma miljöer som är tryggare och mer levande, mer attraktiva och bekväma att leva och verka i. Helt enkelt arkitektur med människan i fokus.
Som arkitekter har vi möjlighet att vara med och påverka framtidens hållbara transporter och dess stationsmiljöer. Hyperloopstationerna kan byggas mitt inne i städerna, i direkt anslutning till lokal och regional kollektivtrafik, vilket är en viktig förutsättning för att främja en urban och hållbar utveckling.
Johan Casselbrant, arkitekt och chefsdesigner
Det som gör Hyperloop så effektivt är kombinationen av lågt luftmotstånd och minimal friktion, vilket gör att vagnarna kan köras i 1000 km/h med en energiförbrukning som motsvarar en tiondel av flygets, räknat per personkilometer. I ett utbyggt svenskt nät kan det finnas stationer i varje större stad vilket skapar nya möjligheter för människor att transportera sig mellan hem och arbete. Det blir lika enkelt att ta sig mellan städer som inom storstadsregionerna samtidigt som klimatpåverkan är minimal. Med solpaneler monterade på de rör som vagnarna färdas i kan systemet bli helt eller delvis självförsörjande på el – då blir resorna med Hyperloop helt klimatneutrala.
Under Almedalsveckan finns vi på plats tillsammans med Hyperloop Sweden som bjudit in riksdagspolitiker från Trafikutskottet. Besök vår träffpunkt H401 i Visby, vi är på plats från söndag 3/7 till torsdag 7/7 mellan kl 10.00 och 17.00. Vi hoppas på spännande diskussioner om framtidens transporter och hur det kan realiseras. Bo i Stockholm och jobba i Köpenhamn? Låt oss berätta hur!