Coworking i Magasin X - Sveriges största kontorshus helt i trä

11 november, 2022

Arena Magasin X

Vasakronans Arena Magasin X är coworking inspirerat av skogen, en flexibel arbetsplats med höga hållbarhetsambitioner där Kanozi Arkitekter står för koncept, layout och inredning. Byggnaden är Sveriges största kontorshus med en stomme helt i trä, ritad av White och tilldelad Uppsala Arkitekturpris 2022.

 

 

Med Magasin X, som är certifierat med LEED Platinum, visar Vasakronan att de menar allvar med sitt hållbarhetsarbete, en ambition Kanozi Arkitekter delar och ett samarbete vi är väldigt stolta över. Recycling och upcycling har varit självklara strategier för Kanozis inredningsarkitekter i arbetet med Arena Magasin X. I princip alla möbler är återbrukade, ibland med ny klädsel eller att ett underrede fått ny bordsskiva och samtidigt en förlängd livslängd. De textila mattorna är tillverkade av spillmaterial från Ogeborgs produktion, ett sätt att ta vara på och ge nytt liv åt material som annars kasserats.

Från projektstart till slutresultat har enkelhet varit ett genomgående, konceptbärande nyckelord. En enkelhet hämtad från byggnadens hållbara grundidé, specifikt trästommen. Konstruktionen får tala för sig själv, och vad det förmedlar. Inredningen finns där för att förtydliga och förstärka. Här är känslan, det taktila, hämtad från skogsgläntans lugn med ljus som silar genom ett specialkonstruerat rastertak, textila mattor på golv och vägg likt mossa på hårda ytor. Ljud och doft förstärker upplevelsen och ger besökaren ett varmt välkomnande, musik inspirerad av naturens ljud i högtalarna och en doft av furu förstärker känslan och upplevelsen.

 

Läs mer om Arena Magasin X här!

 

 

Foto: Åke E:son Lindman

Nyhetsbrev

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev håller du dig uppdaterad om vad vi arbetar med, spännande nyheter och aktualiteter.