12 maj 2020Nyhet

Dynamisk arkitektur i Stockholms skärgård

Kanozi Arkitekter har ritat kvarteret Dykaren, ett bostadsprojekt med 85 bostadsrätter och sex radhus för Tornstaden i ett havsnära läge på Rindö i Stockholms skärgård.

Bostadsprojektet är en del i en större omvandling av det gamla vackra regementet till bostäder för framtiden och består av fem olika volymer som landar i den befintliga, sluttande terrängen på ett naturligt sätt. Huset erbjuder det absolut bästa av utsikten, landskapet och söderläget, samt följer sluttningen med respekt för omgivningen.

– Med tanke på det fantastiska läget riktade vi vårt fokus på utsikten. Fönster och balkonger fick därför full uppmärksamhet i designprocessen, berättar Sara Panadero Antunez, arkitekt på Kanozi.

Kvarteret Dykaren resulterade i en dynamisk fasad med balkonger i trä från golv till tak. Samma princip antogs för de stora terrasserna på taken med orangeri, där de bearbetade volymerna övergår till trä. Fasadmaterial och färgtoner har varsamt valts ut för att smälta in i de omgivande byggnaderna som bär på en lång historia på ön.

– Vi har jobbade med form och funktion i ett tidigt stadie, med fokus på en dynamisk arkitektur på utsidan och rationella val för interiören. Stor vikt lades vid de flexibla lägenheternas planlösningar där vi tillät placering av balkongerna på olika positioner utan att det påverkade planlösningen negativt, säger Sara Panadero Antunez.

Terrängen spelade också en viktig roll för hela designen, en hel del mörka områden på bottenvåningen i byggnaderna behövde lösas och integreras i planlösningarna för att erbjuda det bästa av situationen.

– I utrymmet mellan byggnaderna har vi försökt bibehålla den vilda växtligheten, för att respektera platsens naturliga karaktär innan byggnationen tog vid.

Bostäderna beräknas stå klara 2021. Se fler bilder under Projektsidan.
Illustration: 3D Case

 

Fler nyheter

12 januari 2021Hållbarhet

Prisat projekt och nischad rekrytering för Kanozi

Arkitekten.se uppmärksammar Kanozi Arkitekter genom att blicka både bakåt och framåt i tiden. Dels för det prisade stadsplaneringsprojektet Masthuggskajen som vann Årets Citylab i Sweden Green Buildning Awards i höstas, dels för Kanozis nischade rekrytering av simuleringsingenjören Love Berger-Vieweg, som med sin kunskap hjälper Kanozi Arkitekter att bli bättre på att rita hållbara projekt och minska koldioxidutsläppen.

Alla nyheter