Arena Skrapan

Co-work in the iconic Skatteskrapan building

In the middle of Götgatan on Södermalm in Stockholm stands the iconic Skrapan. The building was formerly the headquarters of the Swedish Tax Agency, hence the nickname "Skatteskrapan", but today contains shops, restaurants, housing, offices and a brand new co-working space developed by Kanozi's interior architects together with Vasakronan.

ClientVasakronan
LocationStockholm
Year 2023

The building itself was completed in 1959, designed in a modernist style by architect Paul Hedqvist, and the project emphasizes the importance of preserving the building's architectural heritage. There has been a strong focus on sustainable design, resulting in the preservation of much of the basic structure of the premises, as well as materials and interior details.

It is an extensive renovation of 3500 square meters where a gallery floor has been converted into co-work offices. Kanozi's role has been comprehensive, from concept development and development of layout to surface layers and both fixed and loose furnishings.

The layout is based on a concept with three steps from the inside to the facade. A core with a large social area, the middle area with telephone rooms and meeting rooms of varying sizes and the outer area that runs along the facade and contains flexible workplaces and office rooms. Daylight flows here, creating pleasant workplaces.

The entrance hall, with its low ceiling height, is a safe and welcoming space to enter, where the visitor is greeted by a large wooden reception desk that bridges over to the lounge, which is large and centrally located in the room. The room opens up under the preserved magnificent lantern with its concrete frame, like a work of art in steel with its square and rectangular tiles.

I Arena Skrapan is a redevelopment with minimal change in spatial structure and maximum preservation of materials.

Hanna Bolin, interior designer

A large and heavy kitchen island in dark maroon is the room's centerpiece, it's where people gather. It's a place for activity, events and mingling. The perfect workplace for those who like to take up space and be part of the action.

A new internal staircase connects the new space with the existing office upstairs. Here, the surface layers are well preserved, the room structure is maintained with small adaptations to the need for co-working. The additional internal staircase that connects the two floors is centrally located and forms a node in the H-shaped floor plan. Here, too, there is a variety of offices, meeting rooms and flexible workplaces.

 

 

Photographer: Erik Lefvander

Project management: Ciceron Project

Carpentry: LSI Group and Idé & Design Snickeri.

Furnishing supplier: Input Interiör

Newsletter

Sign up for email updates about our projects, news and current events.

By clicking on submit, you agree that we can use your email for mailings. Read more in our privacy policy.