9 september 2020Nyhet, Projekt

Huset på klippan

För två år sedan flyttade familjen in i ’Huset på klippan’. En 380 m² stor villa på en brant klippa alldeles vid havet, och med 180 graders havsutsikt och med Vinga fyr blinkande i väster. Huset bjuder på stora sociala ytor, med plats för både vänner och familj, samtidigt som det finns kontemplativa rum som bjuder in till stillhet.

–  Vi valde totalentreprenad och det var Willa Nordic som föreslog Kanozi Arkitekter och Johan Casselbrant som arkitekt, berättar beställarna av ’Huset på Klippan’ och fortsätter:

– Johan var väldigt lyhörd och förstod vad vi ville ha redan efter första mötet. Sedan gjorde vi vissa mindre justeringar efter våra behov och förslag, vi upplevde honom som flexibel och professionell på alla sätt.


En liten privat väg slingrar sig upp på klippan fram till entrétrappan som leder upp till själva villan. Köket hänger ut över branten direkt ut mot havet, vardagsrummet som en klippavsats två steg upp. Båda vänder sig ut mot terrassen med poolen i blickfånget, som bildar en enhet med horisonten och det glittrande västerhavet. Sovrummen nås genom fortsatt klättring upp längs med klippans lutning, och på högsta punkten ligger bastun som en lotsutkik.

– Det är imponerande hur genomtänkt huset är, det är häftigt hur Johan kunde tänka på helheten och få till detaljer i utblickar som nästan är som tavlor inifrån och ut, säger de stolta ägarna.


Huset bjuder på stora sociala ytor – plats för både vänner och familj, samtidigt som det finns kontemplativa rum som inbjuder till stillhet, som exempelvis bastun med belysta stjärnbilder. Likaså bibliotekshörnan med släktfåtöljen som tar plats på ett självklart sätt i hjärtat av entréplanet.

Tidigare på tomten låg en sommarstuga som tillhörde släkten. De nuvarande husägarna gifte sig även på platsen, innan de byggde sitt drömhus.
Vill du också bygga ditt drömhus med hjälp av Kanozi Arkitekter? Kika igenom fler bilder från ’Huset på Klippan’ eller inspireras av fler stilfulla villor signerat Kanozi.

Fotograf: Ulf Celander

Fler nyheter

1 september 2021Nyhet

Ofrivillig ensamhet kan undvikas med rätt arkitektur

Gemensamhetsboendet BonTop i Mölnlycke är en boendeform för människor över 55 år, där hälsa och social hållbarhet varit ledorden för det arkitektoniska konceptet. Dagens forskning visar att en social och aktiv samvaro är hälsoförebyggande, och det har vi tagit fasta på när vi arbetat fram BonTop. Här frodas granngemenskap och ett aktivt liv i kvarterets kärna – den subtropiska trädgården med varierande mötesplatser för olika behov.

20 augusti 2021Nyhet

Höga krav på arkitektur när det privata blir publikt

Det ställs höga krav på god fasadgestaltning och god bostadskvalitet i centrala bostadsprojekt. De privata hemmen blir också blir en del av den publika staden. Den goda bostaden är en viktig angelägenhet för hela samhället. Det vi bygger formar oss under lång tid framöver. Vad gäller fasadgestaltning, dras åsikterna isär. Vårt svar på god arkitektur är att förädla stadsbilden för människor i staden, ett exempel på detta är Brf Sydney, längs Masthuggskajen i Göteborg.

Alla nyheter