17 februari 2020Nyhet, Projekt

Kanozi Arkitekter ritar laboratoriebyggnad för Fujirebio, på GoCo-området, Sveriges största innovationscenter

Nu har byggstarten, för vad som kommer att bli Sveriges största innovationscenter, GoCo Health Innovation City i Mölndal, gått av stapeln. Målsättningen är att bli framtidens främsta plats för forskning och hälsa med hjälp av en blandning av etablerade initierade företag och innovativa start-ups. Kanozi har arbetat med översiktsplanen som länkar samman nuvarande Astra Zeneca till GoCo innovationscenter, samt en toppmodern laboratoriebyggnad för cancerdiagnostik.

Beställaren av den Kanozi-ritade laboratoriebyggnaden är Göteborgsdivisionen av det japanska bolaget Fujirebio – en del i den globala koncernen Miraca Group. Efter att ha arbetat tätt med verksamheten under en längre tid med flera möjliga tomter, föll till slut valet på GoCo-området. Företaget blir det första externa bolaget som etablerar sig på tomten.
– Konceptet och gemenskapen kommer hjälpa oss att attrahera nya talanger, vilket är en positiv effekt med vår etablering. Vi ser fram emot att växa i Sverige och jag hoppas att våra relationer till Sverige stärks, säger Goki Ishikawa, President & CEO, Fujirebio Inc angående etableringen i GoCo-området.

På tomten har byggnadsvolymen skruvats på och anpassats efter det interiöra programmet och detaljplanens spelregler. En utmaning har varit att skapa en så flexibel byggnad som möjligt, men som ändå medger bästa möjliga förutsättningar för dagens funktioner och samband. Både exteriört och interiört har formspråket utgått ifrån ljus, lätthet och gedigna material, kvaliteter som har kännetecknar både skandinavisk och japansk arkitekturtradition. Byggnaden vilar på en mörk och tung tegelsockel som övergår i en plåtfasad som gradvis lättas upp i kulören och övergår till perforerade skärmar, en blinkning till dimman ovan Fuji, företagets namne.

De 100.000 kvadratmetrarna i anslutning till Astra Zenecas anläggning i Mölndal ska inom fem till åtta år vara ett innovationscenter av 350 stora och små företag, forskare och studenter med möjlighet till 7000 nya arbetsplatser. Ett slags hundratal Life Science-hubbar med en översiktsplan signerad av en rad olika arkitektkontor.
– Både Gehl Arkitekter och Semrén Månsson Arkitekter har jobbat fram masterplanen för etapp 1. Vi är stolta över att få springa tredje sträckan i denna inspirerande staffet, säger Johan Norén arkitekt, delägare och uppdragsledare på Kanozi Arkitekter.

Fler nyheter

11 oktober 2021Lediga tjänster

Vi söker fler arkitekter!

Nu har vi ett par lediga tjänster till våra kontor i Stockholm och Malmö! Vi har sedan starten 2001 varit ett tävlingsvinnande och ständigt växande arkitektkontor, idag med över 90 medarbetare fördelat på våra tre kontor i Sveriges tre största städer. Den kreativa atmosfären skapas hos oss genom att vi är modiga och tror på laget före jaget. Vi använder olika erfarenhet av kultur och kunskap för att tänka nytt och våga vara ett annorlunda arkitektkontor.

1 september 2021Nyhet

Ofrivillig ensamhet kan undvikas med rätt arkitektur

Gemensamhetsboendet BonTop i Mölnlycke är en boendeform för människor över 55 år, där hälsa och social hållbarhet varit ledorden för det arkitektoniska konceptet. Dagens forskning visar att en social och aktiv samvaro är hälsoförebyggande, och det har vi tagit fasta på när vi arbetat fram BonTop. Här frodas granngemenskap och ett aktivt liv i kvarterets kärna – den subtropiska trädgården med varierande mötesplatser för olika behov.

20 augusti 2021Nyhet

Höga krav på arkitektur när det privata blir publikt

Det ställs höga krav på god fasadgestaltning och god bostadskvalitet i centrala bostadsprojekt. De privata hemmen blir också blir en del av den publika staden. Den goda bostaden är en viktig angelägenhet för hela samhället. Det vi bygger formar oss under lång tid framöver. Vad gäller fasadgestaltning, dras åsikterna isär. Vårt svar på god arkitektur är att förädla stadsbilden för människor i staden, ett exempel på detta är Brf Sydney, längs Masthuggskajen i Göteborg.

Alla nyheter