17 februari 2020Nyhet, Projekt

Kanozi Arkitekter ritar laboratoriebyggnad för Fujirebio, på GoCo-området, Sveriges största innovationscenter

Nu har byggstarten, för vad som kommer att bli Sveriges största innovationscenter, GoCo Health Innovation City i Mölndal, gått av stapeln. Målsättningen är att bli framtidens främsta plats för forskning och hälsa med hjälp av en blandning av etablerade initierade företag och innovativa start-ups. Kanozi har arbetat med översiktsplanen som länkar samman nuvarande Astra Zeneca till GoCo innovationscenter, samt en toppmodern laboratoriebyggnad för cancerdiagnostik.

Beställaren av den Kanozi-ritade laboratoriebyggnaden är Göteborgsdivisionen av det japanska bolaget Fujirebio – en del i den globala koncernen Miraca Group. Efter att ha arbetat tätt med verksamheten under en längre tid med flera möjliga tomter, föll till slut valet på GoCo-området. Företaget blir det första externa bolaget som etablerar sig på tomten.
– Konceptet och gemenskapen kommer hjälpa oss att attrahera nya talanger, vilket är en positiv effekt med vår etablering. Vi ser fram emot att växa i Sverige och jag hoppas att våra relationer till Sverige stärks, säger Goki Ishikawa, President & CEO, Fujirebio Inc angående etableringen i GoCo-området.

På tomten har byggnadsvolymen skruvats på och anpassats efter det interiöra programmet och detaljplanens spelregler. En utmaning har varit att skapa en så flexibel byggnad som möjligt, men som ändå medger bästa möjliga förutsättningar för dagens funktioner och samband. Både exteriört och interiört har formspråket utgått ifrån ljus, lätthet och gedigna material, kvaliteter som har kännetecknar både skandinavisk och japansk arkitekturtradition. Byggnaden vilar på en mörk och tung tegelsockel som övergår i en plåtfasad som gradvis lättas upp i kulören och övergår till perforerade skärmar, en blinkning till dimman ovan Fuji, företagets namne.

De 100.000 kvadratmetrarna i anslutning till Astra Zenecas anläggning i Mölndal ska inom fem till åtta år vara ett innovationscenter av 350 stora och små företag, forskare och studenter med möjlighet till 7000 nya arbetsplatser. Ett slags hundratal Life Science-hubbar med en översiktsplan signerad av en rad olika arkitektkontor.
– Både Gehl Arkitekter och Semrén Månsson Arkitekter har jobbat fram masterplanen för etapp 1. Vi är stolta över att få springa tredje sträckan i denna inspirerande staffet, säger Johan Norén arkitekt, delägare och uppdragsledare på Kanozi Arkitekter.

Fler nyheter

Alla nyheter