13 november 2020Nyhet

Kanoziritat kollektivhus aktuellt i ytterligare en arkitekturbok

Förra månaden kunde vi berätta att Sofielunds kollektivhus i Malmö, finns med i arkitekten- och författarinnan Helena Westholms nya bok ”De byggde gemenskap”.  Nu är det Kanoziritade kollektivhuset åter igen aktuellt. Denna gång i Arkitektur förlags nya bok ”Tiotalets svenska bostad”, där den även pryder omslaget.

Boken samlar 25 bostadsprojekt från 2010-talet över 240 sidor. En del av dem är typiska för decenniet, andra mer innovativa undantag eller inspirerande alternativ. Den samlar professionell kunskap om bostadsritande med konkreta och byggda argument för arkitekter, planerare och politiker som visar hur en bra bostad kan ritas på 2020-talet.

Sofielunds kollektivhus är en del av kvarteret Trevnaden i Malmö. Ett kvarter med gemenskap som tema, inte bara i kollektivhuset utan genomgående både i och utanför fastigheterna. Genomförandet av projektet är utfört som en partnering mellan beställaren; det kommunala bostadsbolaget MKB, byggherren NCC, brukare av föreningen Kollektivhus i Malmö (KiM) och Kanozi som arkitekter.

– För oss var detta på många sätt ett ovant sätt att arbeta. Det är sällan privilegiet fås att vara så nära brukarna av ett framtida hus. Att rumssamband, rörelser och funktioner blev granskade av den part som sedan skulle kunna leva i ytorna över lång tid. Detta gav upphov till intressanta diskussioner och erfarenheter som har varit till stor nytta i senare projekt, säger Lea-Vanessa Lohr, arkitekt på Kanozi Arkitekter.

Tiotalets svenska bostad” är skriven av Claes Caldenby, Dan Hallemar, Ola Nylander, Anna Braide, Kaj Granath och Malin Zimm. Den utkommer 23 november, men det går att köpa den redan nu!

Se fler bilder på Kvarter Trevnaden, fotade av fotograf Werner Nystrand.

Fler nyheter

25 februari 2021Nyhet

Nytt klimatberäkningssystem integreras i Kanozis design- och hållbarhetsarbete

Som en av 145 svenska aktörer, ska Kanozi Arkitekter aktivt bidra till att sänka koldioxidutsläppen inom byggbranschen. Branschinitiativet LFM30 (Lokal färdplan Malmö 2030) har tagit fram ett nytt beräkningssystem som nu implementeras i Kanozis hållbarhetsstrategi. Med en tydlig metodik och definierade gränsvärden, är det nya beräkningssystemet betydligt tuffare än föreslagen lagstiftning.

Alla nyheter