Här är vi som bäst

10 september 2019Nyhet, Projekt

Konsthallen i Falsterbo i ny, modern tappning

Konsthallen i Falsterbo har renoverats och är numera förädlad av moderniteter och flexibla lösningar för dagens och morgondagens kreatörer. Från att ursprungligen ha varit ett stationshus i absoluta början av 1900-talet, är det idag en vacker konsthall med plats för både små och storslagna verk.

– Vi ville ge huset och platsen ett lyft genom ett varsamt men bestämt ingrepp, där fokus riktar in sig på besökarens upplevelse, goda utställningsrum och omsorg för detaljerna, säger Max Gerthel, ansvarig arkitekt på Kanozi.
Renoveringen och byggnationen startades i januari i år och har delats in i två etapper, där den första etappen färdigställdes i somras. Den andra etappen väntas påbörjas i oktober.

Första blickfånget
Från entrén möts besökaren av ett nytt entrérum – en foajé med bemannad reception där man kan ta del av information om verksamheten och utställningarna. Det finns även en butik för böcker, konst och gåvor som ryms under den nya trappan. I anslutning finns två lika stora rum med kontrollerat ljus och möjlighet till mörkläggning för till exempel videoverk eller projektioner.

Trappan – konsthallens smycke
Den största skillnaden från tidigare är den nya trappan som ger besökarna tillgång till andra våningen i huset, en del som tidigare varit stängd för allmänheten och använts som föreningslokaler. Trappan i stål utgör huvudnumret i rummet och besökaren kan välja mellan att röra sig uppåt i huset där övre våningen inbjuder till flera rum med naturligt dagsljus och utsikt över Falsterbo.

Utifrån sett
Exteriört har huset målats om till en kalkvit färg som refererar till Falsterbohusen och andra viktiga byggnader i närområdet. En generös entrétrappa och ramp bjuder in besökarna till kulturella upplevelser eller så kan en välja att uppehålla sig framför huset under den stora eken. De nya fönstren har fått en blågrå färg för att förstärka den nya identiteten och i väster har en inglasning under en av balkongerna gett mer plats till caféet.

Möjlighet för konstnärer att bo över
Etapp två av byggnationen av Konsthallen i Falsterbo startar i oktober och innebär en ny entrédörr och receptionsdisk till galleriet, ett nytt café i bottenplan med uteservering, samt en övernattningslägenhet för konstnärer på översta planet.
– Tanken är att konstnärer ska kunna erbjudas ett boende där i perioder, i så kallade artist-in-residence, säger Max Gerthel.



Fotograf: Åke Eson Lindman

Fakta

Byggherre: Ulf Carlson/Fyren Förvaltning
Arkitekt: Max Gerthel/Kanozi Arkitekter
Publik yta: ca 200 kvm
Utställningsyta: ca 135 kvm
Övrigt: Butik och framtida café i bottenvåningen
Etapp 1 färdigt juli 2019
Etapp 2 beräknat färdigt maj 2020

Fler nyheter

Alla nyheter