1 september 2021Nyhet

Ofrivillig ensamhet kan undvikas med rätt arkitektur

Gemensamhetsboendet BonTop i Mölnlycke är en boendeform för människor över 55 år, där hälsa och social hållbarhet varit ledorden för det arkitektoniska konceptet. Dagens forskning visar att en social och aktiv samvaro är hälsoförebyggande, och det har vi tagit fasta på när vi arbetat fram BonTop. Här frodas granngemenskap och ett aktivt liv i kvarterets kärna – den subtropiska trädgården med varierande mötesplatser för olika behov.

– Vi vet att en social och aktiv samvaro är hälsoförebyggande. Om vi byggde fler framtida boenden som BonTop skulle vi kunna undvika ofrivilligt ensamma livsöden präglat av livsstilssjukdomar, säger Johan Casselbrant, arkitekt och chefsdesigner på Kanozi Arkitekter.

BonTop bygger på idén om att det finns många äldre som saknar ett naturligt, socialt sammanhang av olika anledningar. Lösningen på det problemet är ett boende som ger förutsättningar för ett socialt och aktivt liv. Förutom en boulebana, pool och Wellness-avdelning som finns i huset, är den gemensamma trädgården det främsta, sociala kittet. Trädgården erbjuder både ett subtropiskt och frodigt medelhavsklimat med grönskande palmer och fruktträd, kombinerat med ett torrt klimat av stenig Arizona-känsla och tåliga kaktusar. Det varma klimatet bevaras under ett specialdesignat glastak som är framtaget i samarbete med klimatkonsulten Harris Poirazis.

– Utmaningen har varit ett boende som gränsar till ett tropiskt klimat, samt de konsekvenser med ventilation, utrymning och brandfrågor som uppstår när vi bygger på detta sätt. Genom en anpassad ventilationsanläggning och relativt enkla lösningar med solavskärmning screentryckt på glastaket, har vi hittat ett sätt att hantera detta både klimatsmart och energieffektivt, säger Johan Casselbrant.

BonTop-konceptet är byggt som ett klassiskt stadskvarter med handelslokaler i den tegelbeklädda bottenvåningen och bostäder med träfasad ovanpå. Ett urbant upplägg med fokus på den levande staden utåt gatan och en skyddad oas för de boende. Med närhet till både matvarubutik och servicehandel i samma hus, är det möjligt att göra vardagen lite lyxigare och lite bättre, i all sin enkelhet.


Kortfakta
Bostadsrättsföreningen BonTop byggs i centrala Mölnlycke av Boaktivt och Tornstaden, och förmedlas via Svensk Fastighetsförmedling. Lägenheterna sträcker sig mellan 41-99 kvadratmeter och erbjuder 1 – 3 rum och kök.

Fler nyheter

11 oktober 2021Lediga tjänster

Vi söker fler arkitekter!

Nu har vi ett par lediga tjänster till våra kontor i Stockholm och Malmö! Vi har sedan starten 2001 varit ett tävlingsvinnande och ständigt växande arkitektkontor, idag med över 90 medarbetare fördelat på våra tre kontor i Sveriges tre största städer. Den kreativa atmosfären skapas hos oss genom att vi är modiga och tror på laget före jaget. Vi använder olika erfarenhet av kultur och kunskap för att tänka nytt och våga vara ett annorlunda arkitektkontor.

20 augusti 2021Nyhet

Höga krav på arkitektur när det privata blir publikt

Det ställs höga krav på god fasadgestaltning och god bostadskvalitet i centrala bostadsprojekt. De privata hemmen blir också blir en del av den publika staden. Den goda bostaden är en viktig angelägenhet för hela samhället. Det vi bygger formar oss under lång tid framöver. Vad gäller fasadgestaltning, dras åsikterna isär. Vårt svar på god arkitektur är att förädla stadsbilden för människor i staden, ett exempel på detta är Brf Sydney, längs Masthuggskajen i Göteborg.

Alla nyheter