Älvtornet

Kontorsbyggnad i framtida Göteborg

Älvtornet, med sina 19 våningar, skapar det nya nordvästra hörnet i stadsdelen RegionCity som nu håller på att växa fram. Läget blir mycket synligt i stadsbilden och ger en fin kontakt med Lilla Bommen, operan och Göteborgs hamn.

BeställareJernhusen
OrtGöteborg
År2015-2017
Yta23 000 m²

Kanozi Arkitekter har ritat en byggnad som fångar läget vid älven till en unik fasadgestaltning där vattnets glittrande oregelbundenhet överförs i en fasadgestaltning som tar hänsyn till väderstreck och solinfall. Utgångspunkten är att göra en byggnad med riktigt bra klimatprestanda som också samtidigt ger byggnaden sitt uttryck. Älvtornet är en byggnad med smarta energilösningar och hög hållbarhet.

I sockeln används återbrukat klassiskt göteborgstegel, importerat från tegelbruken i Holland, precis som när Göteborgs äldsta delar skapades på 1600-talet. Byggnaden innehåller framförallt kontor. Dessa våningsplan delas in i tre huvudkategorier, där toppvåningarna erbjuder ett unikt profilläge, mitten ges större sammanhängande ytor och möjligheter att koppla ihop kontorsytor över flera plan, och där de nedra våningarna skapar ett kluster med sin närhet till co-work, restauranger, butiker och service. I botten ansluter huset till stationshallen och bildar en del av kommunikationsnoden mellan Mittuppgången och centralstationen.

Vi har använt läget i staden som utgångspunkt till att skapa en platsanknuten byggnad med smarta energilösningar och levande arkitektur

Johan Casselbrant,
Chefsarkitekt, Huvudägare

Nyhetsbrev

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev håller du dig uppdaterad om vad vi arbetar med, spännande nyheter och aktualiteter.

Genom att klicka på skicka godkänner du att vi använder din e-mail till utskick. Läs mer i vår integritetspolicy.