E.ON

Kontorsbyggnad i Malmö

Hur bygger man ett stort, centralt och modernt kontor där personalen kan må så bra att de nästan längtar dit när de är lediga? 

 

Så här tror vi, Castellum och E.ON. 

År2017
BeställareCastellum / E.ON
Storlek24 500 m²
OrtMalmö
MiljöklassningBreeam Excellent, Well Platinum

2017 blev vi utvalda till ett parallelluppdrag. E.ON skulle bygga ett nytt nordiskt huvudkontor i centrala Malmö. Det behövde vara stort nog för 1 500 medarbetare och, viktigast av allt, alla miljöer skulle utformas med fullt fokus på mänskligt välbefinnande. När byggnaden står klar 2022 ska alla medarbetarna trivas och må bra här. Så bra att de hellre åker till kontoret än jobbar hemifrån.

One team, one building.

Tanken med att samla alla medarbetare från E.ONs tre Malmökontor i samma byggnad är att skapa en större känsla av samhörighet. Alla ska ha nära till varandra. Därför kommer det inte att finnas några fasta arbetsplatser i den nya byggnaden. De som vill sitter tillsammans. Den som behöver dra sig undan för att jobba mer avskilt och ostört kan ta en plats i biblioteket.

Samma tanke går igen i allt. Från golv till tak, på varje våningsplan och i all inredning. Det finns en restaurang i entréplanet dit alla är välkomna, även besökare från gatan. Men det finns inga pentryn på de olika avdelningarna. Alla som arbetar i byggnaden ska upp till det gemensamma lunchrummet i toppen av byggnaden när det är dags att äta. Allt för att ge den lagbyggande personalkulturen så mycket näring som möjligt.

Byggnaden har flera trapphus men inget lika inbjudande som det centrala. Här slingrar sig den breda, skulpturala huvudtrappan uppåt, mot ljuset.

Arkitekturen.

Att bygga ett hus med plats för 1500 personer på den avlånga tomten mitt i Malmö var en utmaning. För att den stora byggnaden skulle passa in i den framväxande stadsbilden ritade vi två mjukt formade huskroppar som möter varandra i ett högt glasparti. Fasadens olika material avlöser varandra som variationer på ett tema, den har midjor som svänger in och gröna balkonger som sticker ut. Det är en byggnad, men upplevs utifrån som flera.

Miljö och människor.

E.ONs huvudkontor kommer certifieras enligt Breeam Outstanding och Well Platinum, en ny internationell byggstandard som väger in människors välbefinnande i arbetslivet. Well-standarden utgår från sju koncept som påverkar hälsan: luft, vatten, ljus, ljud, kost, motion och välbefinnande. Här ska alla kunna må och prestera bra och hålla sig friska.

Grönt är skönt. Takterrasser på plan sju med arbetsplatser, mötesrum, utomhusgym, bikupor, odlingslådor och biotoptak.

Det är väldigt tillfredsställande att komma från så olika håll, med såpass olika intressen och ändå lyckas enas kring en lösning. En kompromiss där alla inblandade är mer än nöjda.

Daniel Hohenthal,
Chefsarkitekt Huvudägare

Nyhetsbrev

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev håller du dig uppdaterad om vad vi arbetar med, spännande nyheter och aktualiteter.