Folkparken

Bostadshus med trästomme i Halmstad

Skanska har gett Kanozi Arkitekter i uppdrag att rita två punkthus helt i trä, samt två välkomnande lamellhus vid entrén av den omtyckta Folkparken i Halmstad. Husen reser sig över trädtopparna med utsikt över parken och har ett mycket attraktivt och naturnära läge längs Nissan och Laxön.

BeställareSkanska
OrtHalmstad
År2020
Yta9 300 m²

Punkthusen har en ganska markant, stående form med stora balkonger i hörnen av husen för att framhäva en slank byggnadssiluett och skapa en lång vertikal linje i designen.

Ju längre in i parken man kommer, desto högre stiger byggnadsstrukturen i höjd enligt detaljplanen. De allra högsta punkthusen på tio våningar, som Kanozi Arkitekter har ritat, agerar avslut närmast skogsbrynen. Husen kommer att få en sockel i betong, för att klara styvhet och vindkrav. I övrigt blir det trähus med trästomme, ett materialval som blivit ett alltmer viktigt ställningstagande för hållbarhet inom byggbranschen. Dessutom kan husen titulera sig som de högsta flerbostadshusen med trästomme i Halmstad.

Det är en väldigt fin och historisk plats. Vi känner oss stolta över att Skanska litar på vår förmåga att ta hänsyn till platsen och rita trähus bland de stora, lummiga parkträden. Vi vill ta tillvara på de kvaliteter som Folkparken historiskt har gett och idag fortfarande ger. Vi vet att det finns många fördelar med att bygga trähus. Dels visar forskning att människors välmående ökar i trähus, dels är det ett klimatsmart material att jobba med eftersom det är förnybart och miljövänligt.

Claus Uldal,
arkitekt och kontorschef Malmö

För Halmstads kommun, Skanska och Kanozi Arkitekter är det viktigt att Folkparken fortsatt kommer att vara en öppen mötesplats för fler än bara de boende. Det ska bli ett bostadsområde med fortsatt stora grönområden och givna mötesplatser, rum för aktiviteter som till exempel boulebana och lekplatser.

Nyhetsbrev

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev håller du dig uppdaterad om vad vi arbetar med, spännande nyheter och aktualiteter.

Genom att klicka på skicka godkänner du att vi använder din e-mail till utskick. Läs mer i vår integritetspolicy.