Kv. Dykaren

  • År2021
  • BeställareTornstaden
  • Storlek7474 m2
  • OrtRindö
  • Arbetsgrupp/projektgruppSara Panadero Antunez, Johan Casselbrant, Maja Bajramovic, Gaby Andersson, Åsa Karlsson, Alice Dyer

Kv. Dykaren ligger i Stockholms norra skärgård, på den vackra ön Rindö, med strålande utsikt över havet och Rindö Hamn. Projektet är en del i en större omvandling av det gamla vackra regementet till bostäder för framtiden och består av 85 lägenheter och 6 radhus med varsitt orangeri på taket.

Bostadsprojektet består av fem olika volymer som landar i den befintliga, sluttande terrängen på ett naturligt sätt. Huset erbjuder det absolut bästa av utsikten, landskapet och söderläget, samt följer sluttningen med respekt för omgivningen. Med tanke på det fantastiska läget, gavs samtliga fönster och balkonger full uppmärksamhet i designprocessen. Med hjälp av olika storlekar, skapade vi en dynamisk fasad med balkonger i trä från golv till tak. Vi antog samma princip gällande de stora terrasserna på taken, där de bearbetade volymerna övergår till trä. Fasadmaterial och färgtoner har varsamt valts ut för att smälta in i de omgivande byggnaderna som bär på en lång historia på ön.

Terrängen spelade också en viktig roll för hela designen, en hel del mörka områden på bottenvåningen i byggnaderna behövde lösas och integreras i planlösningarna för att erbjuda det bästa av situationen. I utrymmet mellan byggnaderna har vi försökt bibehålla den vilda växtligheten, för att respektera platsens naturliga karaktär innan byggnationen tog vid.

Bostäderna beräknas stå klara 2021.
Illustration: 3D Case