Natrium

Universitetsbyggnad i Göteborg

Högt upp på Medicinareberget, med Sahlgrenska akademin som närmsta granne. Frågan är om det går att hitta en lämpligare plats för att samla Göteborgs universitets Life Science-relaterade verksamhet?

År2017
BeställareAkademiska Hus
Storlek32 000 m²
OrtGöteborg
Inflyttning2023

Insikt och utsikt. Labbmiljöerna vetter in mot ljusgården och de gemensamma ytorna. Kontoren är vända utåt och löper längs hela fasaden.

Just nu pågår bygget av Natrium, en 32 000 m² stor labb- och forskningsbyggnad på Medicinareberget i centrala Göteborg. En av tankarna bakom husets utformning är att förenkla interaktion och gynna samverkan inom och mellan Naturvetenskapliga fakultetens olika institutioner. En annan att arkitekturen ska samspela med Medicinarelängan som ritades av Klas Anshelm på 1950-talet.

Atriets förlängning och den nya huvudentrén kopplar ihop byggnaden med det befintliga campusstråket och Medicinarelängan.

Koncentrerad kunskap.

Med Natrium påbörjas en förtätning av Medicinarebergets nordöstra del. Syftet är att skapa ett sammanhängande campus och att stärka kopplingarna mellan Naturvetenskapliga fakulteten och den medicinska utbildningen och forskningen vid Sahlgrenska akademin. Här kommer fem av den naturvetenskapliga fakultetens sju olika institutioner att samlas under ett tak. Studenter, forskare och övrig personal får nära till varandra, så att möten och samtal som gynnar de olika verksamheterna ska kunna ske spontant och planerat.

Arkitekturen.

Natrium består av fyra huskroppar. De binds samman av ett stort, ljust och inbjudande atrium som blir byggnadens naturliga mittpunkt och sociala nav. Samverkan är en viktig ingrediens i alla forskningsprojekt och Natrium är utformat för att främja all form av interaktion. Byggnaden är stor, ljus och välkomnande med gott om plats för spontana möten. Labbmiljöerna och möteslokalerna har glasväggar och är vända inåt, mot trapphuset och de stora, öppna ytorna som omger det. Tack vare den öppna och luftiga lösningen blir det enkelt både att orientera sig i huset och att följa människorna som rör sig i det. Fasaden, som består av tegel, bronsfärgad aluminium och glas, är inspirerad av den befintliga bebyggelsen uppe på Medicinareberget och samspelar väl med Medicinarelängan, som skapades av arkitekten Klas Anshelm på 50-talet.

Natrium gör det möjligt för Göteborgs universitet att samla stora delar av sin verksamhet inom den naturvetenskapliga fakulteten på en och samma plats. Byggnaden blir också viktig för den fortsatta utvecklingen av Medicinareberget.

Charlotte Odbratt,
Projektledare på Akademiska Hus

Nyhetsbrev

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev håller du dig uppdaterad om vad vi arbetar med, spännande nyheter och aktualiteter.