Sjustjärnan

Nytt nordiskt huvudkontor för E.ON

Strax intill Malmö Centralstation står Sjustjärnan, ett ståtligt kontorshus på 36 000 kvm färdigställt 2023. Kanozi Arkitekter har varit med i projektet sedan start genom vinst i en projekttävling tillsammans med Castellum. Byggnaden har certifierats enligt BREEAM Outstanding och har flertalet innovativa idéer och genomtänkta lösningar, både ur ett socialt och ekologiskt hållbarhetsperspektiv.

BeställareCastellum / E.ON
OrtMalmö
År2017-2023
Storlek36 000 m²
MiljöklassningBreeam Outstanding

Sjustjärnan stod färdigt 2023.

Ett kontor att trivas på


E.ONs nya huvudkontor i byggnaden Sjustjärnan är stort nog för alla 1800 medarbetare och, viktigast av allt, alla miljöer har utformats med fokus på mänskligt välbefinnande. Här ska alla trivas och må bra, så bra att de hellre åker till kontoret än jobbar hemifrån. Dessa faktorer har arbetats in i projektet från start. Till exempel finns inga fasta arbetsplatser, alla ska ha nära till varandra. De som vill sitter tillsammans, den som behöver dra sig undan för att arbeta mer avskilt och ostört tar en lugnare plats. Samma tanke går igen i allt. Från golv till tak, på varje våningsplan och i all inredning. På de olika avdelningarna finns enbart kaffestationer, när det är dags att äta samlas man i det gemensamma lunchrummet längst upp i huset. På entréplanet finns en restaurang dit alla är välkomna, även besökare utifrån.

En innovativ fasad

Två mjukt formade huskroppar möter varandra i ett atrium med en skulptural trappa, husets ryggrad. Fasaden representerar husets olika delar, det skapar en variation som berikar gaturummet och håller samman byggnaden. Det är också här vi hittar husets främsta innovation, dubbelglasfasaden. Den kalla luften från natten dröjer kvar i spalten mellan fasadernas delar och hjälper till att hålla nere temperaturen när solen lyser på. Luften mellan de olika fasadelementen minskar också behovet av uppvärmning under årets kallare dagar. Dubbelglaset har fler fördelar, ljuset bryts och därmed kan ett klarare glas användas. Stora glaspartier skapar ljusa arbetsplatser invändigt och solljuset sträcker sig långt in i lokalerna. Behovet av solavskärmning blir mindre jämfört med en traditionell fasad, den är integrerad och en del av den estetiska utformningen.

Dubbelglaset möjliggör att solavskärmningen kan placera skyddat en bit ut från fasaden. Det bidrar också med att ljuset bryts vilket gör att vi kan använda både klarare glas och mer glas, och det skapar i sin tur ljusare arbetsplatser.

Marcus Hultberg, arkitekt SAR/MSA

Biotopbalkonger

För Kanozi Arkitekter är hållbarhet en design driver, innovativa lösningar som vi integrerar i alla projekt vi arbetar med. I Sjustjärnan handlar det bland annat om människors välmående på arbetsplatsen, men också om insekter och djur. På den västra fasaden finns biotopbalkongerna. Här kan fåglar häcka och insekter bo i miljöer där växtligheten är hämtad från det skandinaviska landskapet. En biotop är en biologisk term, dess speciella egenskaper gör att vissa organismer trivs bättre än andra. Takterrasser med pergolor, planteringsbäddar och gradänger bildar även de platser för såväl människor som växter och djur. Som en del av byggnaden blir det också en del av medarbetarnas vardag, något att prata om och reflektera kring. Det tror vi bidrar till friskare medarbetare och en bättre arbetsplats.

 

Vill du veta mer om Sjustjärnan eller våra andra projekt i Malmö? Kontakta oss!

Daniel Hohenthal, 0767 – 65 19 04,

Marcus Hultberg, 0705 – 71 20 07

 

Fotograf: Felix Gerlach och Werner Nystrand

 

Nyhetsbrev

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev håller du dig uppdaterad om vad vi arbetar med, spännande nyheter och aktualiteter.

Genom att klicka på skicka godkänner du att vi använder din e-mail till utskick. Läs mer i vår integritetspolicy.