Sjustjärnan

Nytt nordiskt huvudkontor för E.On

Hur bygger man ett stort, centralt och modernt kontor där personalen kan må så bra att de nästan längtar dit när de är lediga? 

 

Så här tror vi, Castellum och E.ON. 

BeställareCastellum / E.ON
OrtMalmö
År2017-2023
Storlek31 412 m²
MiljöklassningBreeam Excellent, Well Platinum

Sjustjärnan står färdig 2023.

2017 blev vi utvalda till ett parallellt uppdrag. E.ON skulle bygga ett nytt nordiskt huvudkontor i centrala Malmö. Det behövde vara stort nog för 1 500 medarbetare och, viktigast av allt, alla miljöer skulle utformas med fullt fokus på mänskligt välbefinnande. När byggnaden står klar ska alla medarbetarna trivas och må bra här. Så bra att de hellre åker till kontoret än jobbar hemifrån.

E.ONs huvudkontor kommer certifieras enligt Breeam Outstanding och Well Platinum, en ny internationell byggstandard som väger in människors välbefinnande i arbetslivet. Well-standarden utgår från sju koncept som påverkar hälsan: luft, vatten, ljus, ljud, kost, motion och välbefinnande. Här ska alla kunna må och prestera bra och hålla sig friska.

One team, one building

Tanken med att samla alla medarbetare från E.ONs tre Malmökontor i samma byggnad är att skapa en större känsla av samhörighet. Alla ska ha nära till varandra. Därför kommer det inte att finnas några fasta arbetsplatser i den nya byggnaden. De som vill sitter tillsammans. Den som behöver dra sig undan för att jobba mer avskilt och ostört kan ta en plats i biblioteket.

Samma tanke går igen i allt. Från golv till tak, på varje våningsplan och i all inredning. Det finns en restaurang i entréplanet dit alla är välkomna, även besökare från gatan. Men det finns inga pentryn på de olika avdelningarna. Alla som arbetar i byggnaden ska upp till det gemensamma lunchrummet i toppen av byggnaden när det är dags att äta. Allt för att ge den lagbyggande personalkulturen så mycket näring som möjligt.

Arkitekturen

Att bygga ett hus med plats för 1500 personer på den avlånga tomten mitt i Malmö var en utmaning. För att den stora byggnaden skulle passa in i den framväxande stadsbilden ritade vi två mjukt formade huskroppar som möter varandra i ett högt glasparti. Fasadens olika material avlöser varandra som variationer på ett tema, den har midjor som svänger in och gröna balkonger som sticker ut. Det är en byggnad, men upplevs utifrån som flera.

 

Det är väldigt tillfredsställande att komma från så olika håll, med såpass olika intressen och ändå lyckas enas kring en lösning. En kompromiss där alla inblandade är mer än nöjda.

Daniel Hohenthal,
Chefsarkitekt Huvudägare

Nyhetsbrev

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev håller du dig uppdaterad om vad vi arbetar med, spännande nyheter och aktualiteter.

Genom att klicka på skicka godkänner du att vi använder din e-mail till utskick. Läs mer i vår integritetspolicy.