Vänortsgatan

Bostadskvarter i Mölndal

Ett kvarter med flerbostadshus och radhus, totalt 178 bostäder, som bildar porten till Mölndal. Ett kvarter som sticker ut med sin varierade bebyggelse och karaktäristiska fasad.

BeställareSkanska
OrtMölndal
År2012
Yta23 000 m²

Projektet startade som en markanvisningstävling där Kanozi Arkitekter tillsammans med Skanska tog fram det vinnande förslaget på den då redan framtagna detaljplanen. HSB hade drivit planen och fått den skräddarsydd efter deras förslag till bostadsprojekt Vi såg möjligheten att inom detaljplanen få till betydligt fler lägenheter, vilket gjorde att Skanska kunde lämna ett högre pris för byggrätten och Mölndal fick ca 40 ytterligare bostäder i samma område.

Projektet var ett av de första större projekten som gjordes utifrån den då framtagna bostadsplattformen Xchange, och var dessutom tidigt ute med en full Revitprojektering. Läget i Mölndal beskrevs av kommunens planarkitekt som ”om Mölndal hade haft en ringmur runt centrum så hade detta kvarter bildat det nordöstra hörnet”.

Vi tog fasta på detta läge ut mot Mölndalsån, motorvägen och järnvägen, och skapade ett karaktärsfullt möte med trafiken och den stora skalan i Mölndals dalgång. Projektet bildar en omfamnande utsida som skyddar den gröna och lugna insidan vänd mot södersolen. 02landskap har utformat omgivande mark och den fina innergården.

Nyhetsbrev

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev håller du dig uppdaterad om vad vi arbetar med, spännande nyheter och aktualiteter.

Genom att klicka på skicka godkänner du att vi använder din e-mail till utskick. Läs mer i vår integritetspolicy.