Vasakronans HK

  • År2020
  • BeställareVasakronan
  • Storlek2500 m2
  • OrtStockholm

Huvudkontoret ligger i det prisbelönta Sergelhuset på Malmskillnadsgatan i Stockholm och är ett unikt huvudkontor med direktanslutning till den Kanozi-ritade co-working-ytan; Arena Sergel. Det nya huvudkontoret erbjuder utrymme för rörelse, sociala möten, spontanitet, fokus, reflektion och återhämtning. Huvudkontoret har en unik förbindelse till co-working-ytan Arena Sergel som nås via en iögonfallande och visuellt vacker trappa. Här öppnas det upp för synergier och flexibilitet när behov uppstår. Arena Sergel står till förfogande som en förlängning av det nya, moderna huvudkontoret med all tänkbar komfort. Det är den ultimata platsen där människan får lov att vara i fokus och tekniken är i framkant. Gestaltningen för Vasakronans huvudkontor grundar sig i långa siktlinjer genom lokalen med uppbrutna rumsligheter. Stängda rum i kärnan som bryts av med passager som förbinder de båda sidornas öppna zoner.

Historik och återbruk var två av de ledande orden för inredningskonceptet. En anrik historia lyftes tillsammans med ett tydligt fokus på re-cycling av befintlig interiör, samt up-cycling i form av flera klimatsmarta inköp från en hållbar produktion. Både lös och fast inredning är till stor grad återbrukade, de textila golven och mattornas framställning når en 100% återanvändning av fibrer. Mattorna väver även in platsens historia och dess namne, Johan Tobias Sergel, vars teckningar dekonstruerades för att skapa nya spännande mönster till ett tiotal mattor. Ett flertal av de interiöra inslagen och möblerna är re- eller up-cyclade. Exempel på up-cyling i projektet är de färgrika och formstarka marmor-liknande borden som är gjorda av återvunnen plast, cirka 100-150 olika skärbrädor och plastförpackningar utgör ’Black Dapple’-blandningen till borden, resultatet landar i ett utseende som påminner om rödkål eller marmor.

Mer om projektet