Västra Allén

Moderna bostäder som håller över tid

I det nya området Västra Förstaden i Halmstad har Kanozi Arkitekter ritat bostadshuset Västra Allén, ett Svanenmärkt hus med stora gröna gemensamma ytor och välplanerade lägenheter.

BeställareSkanska
OrtHalmstad
År2023
Antal lägenheter122 st
MiljöklassningSvanenmärkt

I Västra Allén har vi arbetat med material som kommer att hålla över tid och är nästintill underhållsfria. Inspirationen till material och kulörsättning kommer från äldre närliggande bebyggelse, men kvarteret tar också för sig i sin gestaltning med dess tegelfasader och sadeltak i plåt.

Kvartersstrukturen är halvöppen och öppnar upp sig mot sydväst vilket ger utemiljöer med kvällssol, en kvalitet vi är extra nöjda med. Den öppna kvartersstrukturen ger en behaglig övergång mellan den publika gatan och den privata gården som är omsorgsfullt utformad med ytor för avkoppling och lek. Här finns odlingsplatser och ett orangeri där de boende kan odla och bjuda in till middag. Förutom ett underjordiskt garage finns cykelparkering på gården, allt för att främja ett hållbart resande och underlätta vardagen.

Västra Förstaden är ett intressant omvandlingsområde i Halmstad som står inför en spännande utveckling. Här är det nära till både centrum och naturen, och det finns verkligen alla förutsättningar för att skapa ett riktigt trevligt bostadsområde.

Claus Uldal, arkitekt SAR/MSA

Lägenheterna har genomgående planlösningar med generösa vardagsrum och kök. Det skapar sociala bostäder med utrymmen för umgänge. De flesta lägenheterna har balkong eller uteplats, de större vindslägenheterna högst upp i huset har dubbla balkonger. Västra Allén är ett Svanenmärkt hus vilket betyder att Svanens hårda krav på materialval och byggprocess uppfylls.

I lägenheterna har vi haft fokus på fina rumssamband utan långa korridorer och med kvalitéer som väl valda material och bra förvaring.

Sandra Westergaard, arkitekt SAR/MSA

Fotograf: Jonas Berg

Nyhetsbrev

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev håller du dig uppdaterad om vad vi arbetar med, spännande nyheter och aktualiteter.

Genom att klicka på skicka godkänner du att vi använder din e-mail till utskick. Läs mer i vår integritetspolicy.