Villa Helena

Villa med panoramautsikt över Kungsbackas södra skärgård

En privatvilla om fem rum och kök fördelat på 230 kvadratmeter med generösa glaspartier och terrasser i tre väderstreck i västerläge.

BeställarePrivat
Yta230
OrtBilldal
År2007

– Önskemålet var en svart, kaxig box. Självklart ville vi hjälpa till med det på den här fantastiska tomten med ett magiskt läge och otrolig havsutsikt, berättar Johan Norén, huvudägare och chefsdesigner.

Men hur får man en hård, maskulin box att kännas inbjudande och hemtrevlig? Sinnebilden blev det svarta blåmusselskalet som ligger på den bohuslänska klipphällen, med sin skimrande blanka insida och mjuka inre med ljus som reflekteras och tränger in genom glipor i skalet.
– Det här är ett hus jag alltid drömt om att få bo i själv, säger Johan Norén.

 

Den ursprungliga detaljplanen var svårlöst vad gäller tillfartsväg, maxhöjd för fasad och möjlighet att ta tillvara på den fantastiska utsikten. Det var en riktig utmaning att hitta en annan väg upp till tomten som godkändes av kommunen, allt för att kunna nyttja den fantastiska utsikten på bästa sätt. Det resulterade i ett L-format sutteränghus med en entré i nedre plan där utsikten överraskar och nästan känns överväldigande när man kommer upp till övre våningsplanet.

Villans sällskapsytor ligger på övre plan i en öppen planlösning med matsal, kök och terrass med fantastisk havsutsikt. Huset är förädlat av naturmaterial så som öländsk kalksten och ett tjockt, massivt ekplankgolv. På övre plan finns ett arbetsrum samt villans master bedroom. På sluttningsplanet ryms bland annat ett allrum, tre sovrum och badrum.

 

”Sinnebilden av västkusten är blåmusslan. Väl anpassad för sin omgivning, i dess mattsvarta yttre, glimmar det till och man anar att dess inre kan gömma något mer. På insidan är den högvärdig och elegant förfinad och ibland gömmer den lyckans pärla. Insidan av de mattsvarta ytterväggarna är vita som insidan av blåmusslans skal. Betongen i nederplanens golv skapar en trygg förankring – bygget sitter fast vid berget. Ekgolvet på övre plan ger värdig komfort – en lugn yta från vilken man betraktar det glittrande havet som dominerar upplevelsen.”

Nyhetsbrev

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev håller du dig uppdaterad om vad vi arbetar med, spännande nyheter och aktualiteter.