1 april 2021Nyhet, Tävling

Sergelhusets entréer nominerade till Svenska Ljuspriset

Kanozi Arkitekter har ritat sex olika entréer vid Sergelhuset i Stockholm och nu är entréprojektet nominerat till det prestigefyllda Ljuspriset som anordnas av Ljuskultur. Under projektets gång, levererade Kanozi Arkitekter sex iögonfallande entréer på mycket kort tid, där ljusdesign och specialritade armaturer fick stå som huvudroll.

– Vi var väldigt många involverade från Kanozi Arkitekter som arbetade med det här uppdraget eftersom det var så väldigt kort om tid. På bara ett par veckor skulle vi designa sex entréer och lyckligtvis nog så blev resultatet riktigt bra. Och dessutom nominerat till Ljuspriset, vilket gör oss mycket glada och har att tacka vår samarbetspartner Exengo för, som arbetade fram ljussättningen precis enligt plan, säger Anna Mitrolios, arkitekt på Kanozi Arkitekter.

Svenska Ljuspriset har två olika tävlingsklasser, interiör och exteriör, och anordnas för 29:e året i rad. Totalt har 14 projekt nominerats i Sverige i år. Finalisterna utses i slutet av maj och vinnarna koras på Ljusdagen i höst. I samband med prisutdelningen utser juryn också det projekt som går vidare till den nordiska tävlingen Nordic Lighting Design Award. Juryn består av representanter med kunskap inom ljusdesign, miljöpsykologi, belysningstekniker och ingenjörskonst.

De nominerade entréerna för Sergelhuset har förgyllts av en ljusdesign med släpljus från undertaket, bakombelysta väggpaneler i flera entréer och även specialritad armatur med mässingsskivor och glas i en av entréerna.
– I samtliga entréer har vi lagt stor vikt vid belysningen och specialdesignad armatur för att spegla husets behov och omgivning. Vi har även pusslat en hel del med belysningen i vissa entréer för att de ska passa mönstersättningen av stengolvet, så att dess vertikala linjer dras upp över väggar och tak för att hjälpa besökaren vidare in i huset, som en upplyst och tydlig riktning framåt, säger Anna Mitrolios, arkitekt på Kanozi Arkitekter.

I tre av sex entréer fick Sergelhusets ursprungsarkitekt, Kjell Ödeen, och hans stilistiska stengolv lägga grunden för entréernas formspråk. En hyllning, likväl som ett hållbart inredningstänk för att hålla ihop helheten av Sergelhuset.
– Vi har vänt på mönstret och även dragit upp det i större proportioner för att få olika effekter på olika platser och som blir belyst på kanske lite oväntade sätt, berättar Anna Mitrolios, arkitekt på Kanozi Arkitekter.

Grundmaterialet i samtliga entréer består av sten och perforerad metall. Några av entréerna kompletteras av träpaneler i ask på väggar och i undertak. Detaljer som förråds- och teknikrumsdörrar har täckts av sten eller målats i liknande mönster som stenväggarna för att inte stjäla fokus och i stället smälta in i entréernas formspråk. Två av entréerna är baserade på Arena Sergels co-workingkoncept. Här tar mörka, mystikingivande material främst ton och skapar en omfamnande atmosfär där besökaren bjuds in till de tilldragande lokalerna längre in i huset där också Vasakronan har sitt huvudkontor.

– Vi har jobbat med mycket professionella leverantörer av material, så som Stencentrum som hjälpt oss med stensättning, Itaab som levererat perforerad metall, Gustafs paneler som tagit fram askpanel och belysningen har vi arbetat fram med ljuskonsulter från Exengo. Med all denna expertis har vi tillsammans lyckats få fram ett par entréer som talar olika språk, vilket var ett önskemål från kunden, säger Anna Mitrolios, arkitekt på Kanozi Arkitekter.

Fotograf: Sten Jansin

Fler nyheter

1 september 2021Nyhet

Ofrivillig ensamhet kan undvikas med rätt arkitektur

Gemensamhetsboendet BonTop i Mölnlycke är en boendeform för människor över 55 år, där hälsa och social hållbarhet varit ledorden för det arkitektoniska konceptet. Dagens forskning visar att en social och aktiv samvaro är hälsoförebyggande, och det har vi tagit fasta på när vi arbetat fram BonTop. Här frodas granngemenskap och ett aktivt liv i kvarterets kärna – den subtropiska trädgården med varierande mötesplatser för olika behov.

20 augusti 2021Nyhet

Höga krav på arkitektur när det privata blir publikt

Det ställs höga krav på god fasadgestaltning och god bostadskvalitet i centrala bostadsprojekt. De privata hemmen blir också blir en del av den publika staden. Den goda bostaden är en viktig angelägenhet för hela samhället. Det vi bygger formar oss under lång tid framöver. Vad gäller fasadgestaltning, dras åsikterna isär. Vårt svar på god arkitektur är att förädla stadsbilden för människor i staden, ett exempel på detta är Brf Sydney, längs Masthuggskajen i Göteborg.

Alla nyheter