13 februari 2020Debatt, Nyhet

Vi vill ha Hyperloop – Kanozi ger sig in i debatten om höghastighetståg och framtidens färdmedel

I en debattartikel publicerad i Göteborgs-Posten skriver Kanozis Daniel Hohenthal om framtidens färdmedel: hyperloop, eller vakuumtåg. Budskapet är tydligt, överväg att hoppa över fasen med det nu diskuterade satsningen på höghastighetståg och utveckla istället det mer miljövänliga och framtidsorienterade transportsättet hyperloop.
– Om vi i Sverige ska bidra till visionen att minska transportsektorns belastning av CO2- nivåerna globalt bör vi vara en del av det europeiska nätverk kring Hyperloop som nu tar form inom en nära och överskådlig framtid. Det skulle samtidigt ge oss industriella möjligheter och skapa många nya jobb inom en grön framtidsindustri, säger Daniel Hohenthal, arkitekt på Kanozi.

Just nu pågår samhällsdebatten om investering i infrastruktur för höghastighetståg. Men samtidigt utvecklas den femte generationens transportmedel i hög takt i Europa och runt om i världen. I en debattartikel med rubriken ”Vakuumtåg bättre investering än höghastighetstågen” publicerad i Göteborgs-Posten den 11 februari, tar Kanozi ställning i frågan om framtidens färdmedel.

Hyperloop innebär att vagnar färdas i rörkonstruktioner med lågt tryck nära vakuum, magnetiskt leviterande ovanpå rälsen, vilket ger minimalt luftmotstånd. Hyperloop kan innebära många fördelar. Bland annat säkrare resor, inga koldioxidutsläpp och betydligt kortare restider. Sträckan mellan Stockholm och Göteborg skulle exempelvis kunna ske på mellan 30 och 40 minuter.

– Vi anser att regeringen redan nu bör utreda om hyperloop är ett bättre alternativ att satsa på än höghastighetstågen, vilket vi är övertygade om.

I Di tv pratar också debattartikelns undertecknare Thomas Dahlgren, civilingenjör och ordförande för Hyperloop Sweden, om hyperloopens fördelar.

– Det som intresserar mig i det här läget med hyperloop är att det ger fantastiska möjligheter, men också att Sverige står inför det här investeringsbeslutet gällande höghastighetståg. Där pratar man om en kostnad på 230 till 400 miljarder kronor. En hyperloop på samma sträcka, Stockholm-Göteborg-Malmö, skulle ligga på 150 till 300 miljarder kronor ungefär, med grova överslagsberäkningar. Då är hyperloop mycket bättre på många sätt, säger Thomas Dahlgren i Di tv.

Läs hela debattartikeln i Göteborgs-Posten här:

”Vakuumtåg bättre investering än höghastighetstågen”

Se tv-klippet från Dagens industri här:

45 minuter Stockholm-Malmö – ska vi satsa på hyperloop istället för snabbtåg?

Fler nyheter

1 juli 2020Pressmeddelande

Kanozi ritar Riksbyggens nya kvarter på Masthuggskajen

Kanozi Arkitekter vann det parallella uppdraget för Riksbyggens kommande satsning på Masthuggskajen i Göteborg. Detta är en viktig pusselbit i att förverkliga denna stadsdel och ett av de mest synliga bidragen med sitt läge längs med Första Långgatan. Detta kvarter bildar länken mellan det etablerade och attraktiva området Långgatorna- Linné, in i det nya som nu håller på att växa fram ner mot vattnet.

Alla nyheter