Station Centralen tar form
Följ med ner till Göteborgs framtida knutpunkt
Idag är det trångt på Göteborgs centralstation, alla tåg som kommer in till stationen måste åka ut samma väg. Med Västlänkens nya stationer kommer tåg i stället kunna passera genom staden, vilket skapar en enklare och mer effektiv tågpendling för de som ska resa in, ut och genom Göteborg.
Balans mellan estetik och teknik
Vi arbetar med två av de tre nya stationerna; Centralen och Korsvägen. Västlänken har varit, och är till viss del fortfarande, ett omdiskuterat projekt. För vår del är det spännande och komplext, ett projekt med många olika aktörer där vi måste ta hänsyn till och vara flexibla inför projektets ständiga utveckling. Det är en utmaning att balansera det estetiska och arkitektoniska tillsammans med det byggtekniska som krävs för ett infrastrukturprojekt i den här skalan.
Station Centralen blir den första att stå klar, 2026 beräknas den välkomna sina första resenärer. Den har flera uppgångar, en mittuppgång i anslutning till Nils Ericson Terminalen, en uppgång i öster mot Gullbergsvass och i väster delar sig flödet via en mellanplan till två separata uppgångar. Entréhallarna är placerade utifrån befintliga och planerade knutpunkter för kollektivtrafik och andra målpunkter i området.
Vi strävar alltid efter att hitta de mest optimerade och kreativa lösningarna för alla inblandade, utan att tumma på det estetiska slutresultatet.
Johan Norén, chefsarkitekt
Station Centralen februari 2025
Station Centralen 2026
Ett komplext publikt rum
Att projektera och utforma stationer av det här slaget är både utmanande och ställer höga krav, samtidigt som det är lärorikt. Det är en hög teknisk komplexitet och många discipliner som behöver ta, och tar, hänsyn till varandra, där vi också hjälps åt att hitta nya lösningar för att förbättra där vi kan och utvecklas tillsammans. Arbete med infrastruktur, tågtrafik och tunnelmiljö innebär många andra krav än vid traditionell byggnadsarkitektur, både ur säkerhetssynpunkt och den miljö en tunnel innebär medför höga krav på utförande, material och produkter. Att det dessutom är en komplicerad konstruktion och en väldigt installationstät anläggning har också påverkat och gett genomslag i gestaltningen.
Det är en hög teknisk komplexitet och många discipliner som behöver ta, och tar, hänsyn till varandra, där vi också hjälps åt att hitta nya lösningar för att förbättra där vi kan och utvecklas tillsammans.
Niclas Nydewall, ansvarig arkitekt
Samtidigt är det ett publikt rum och omhändertaget för att bli en del av resan för resenärerna. Detta gör att vi bygger in och döljer installationer och teknik för att ge ett rent och tryggt utseende. Resenärerna ska känna sig välkomna och uppleva stationen som attraktiv och tillgänglig, genom att lätt hitta rätt, i en plats som känns säker, genomtänkt och självklar. Vi vill att det ska vara en plats och ett rum, vilken resenärer och invånare i Göteborg vill vistas i och besöka, samt komma tillbaka till.
Västlänken är ett stort och viktigt projekt, inte bara för oss som arkitektkontor men för hela regionen. Det förändrar Göteborg som stad, påverkar resande och rörelsemönster för hundratusentals människor.
Station Centralen februari 2025
Station Centralen 2026
Vill du veta mer om Västlänken eller våra andra projekt inom mobilitet och stationsnära stadsutveckling? Kontakta Niclas Nydewall, niclas.nydewall@kanozi.se 0707-88 07 69
Visualiseringar: TMRW