Arena Sergel

Inredningsprojekt i Stockholm

Från gammalt bankpalats till modernt coworkingkontor med ett av Stockholms mest centrala lägen.

BeställareVasakronan
OrtStockholm
År2020
Storlek3 500 m²

Sergelhusen byggdes under det tidiga sextiotalet som centralkontor för Skandinaviska banken. Ett bankpalats med inredning i marmor och exklusiva träslag, smyckat med konst och utrustat med tekniklösningar i framkant.

 

Uppdraget

När det invigdes var det framtidens bankkontor. Stort och modernt med bästa läget mitt i centrum och all tänkbar service på en plats. Under en period fanns det till och med en drive in-bank i garaget. Ett halvsekel senare var kontoret både omodernt och för stort. När SEB flyttade ut 2017 såg Vasakronan möjligheten att anpassa lokalerna för nya tider och behov. De bestämde sig för att förädla erbjudandet mot sina hyresgäster genom att göra om delar av det gamla bankpalatset till coworkingkontor. Ett centralt beläget coworkingkontor är attraktivt för ett brett spektrum av kunder: Som en del av paketet för företag med lokaler utanför city. Eller ett trevligt slinka in-kontor för bolag som vill investera i personalens trivsel. Och som en bra lösning för snabbt växande bolag och bolag med tillfälliga behov av mer yta. De valde Kanozi Arkitekter som strategisk partner för att utveckla det varumärkesbyggande inredningskonceptet för Arena Sergel.

Öppen avsats för arbete och avkoppling mellan möten. Bakom glasväggen finns kontorsrum i varierande storlekar, för 2-16 personer.

Konceptet

Tillsammans med Vasakronan utvecklade vi idén om ett kontor med en känsla och atmosfär som mer skulle likna ett modernt hotell än en vanlig arbetsplats. Vi ville skapa en miljö där folk skulle trivas, känna inspiration och våga vara sig själva och ta ut svängarna lite mer. Lokalerna var otidsenliga både till storlek och funktion, men de hade många inbyggda värden som både var viktiga att ta vara på och som kunde bidra till det vi ville uppnå.

Kontraster som samspelar. Nya möbler och lampor möter originalinredningens marmor.

Gammal inredning får nytt liv

Arena Sergels inredning är en mix av gammalt och nytt, exklusivt och vardagligt. Genom att jobba med återbruk har vi kunnat utnyttja många av byggnadens ursprungliga kvaliteter. Som de vackra golven, pelarna och väggarna i marmor och den åtta meter långa bronsgrinden som tidigare satt i entrén mot Sergels Torg. Där, i originalinredningen, har vi hittat grundtonen för Arena Sergel. Allt nytt vi har adderat är noga utvalt för att komplettera och samspela med det som fanns i byggnaden från början.

De gamla bronsgrindarna från bankens entré är nu en del av en fondvägg.

Varmt, välkomnande och funktionellt

Coworkingytorna breder ut sig över tre plan. Stora, öppna ytor blandas med små, intima platser för arbete i avskildhet och avkoppling. Det finns lounger, eventytor och flexarbetsplatser i olika miljöer, liksom kontorsrum, mindre mötesrum och stora konferenslokaler. Kontoret är stort och flexibelt och tanken med inredningen är att den ska fylla en rad olika behov. På Arena Sergel ska alla kunna hitta det lugn, den inspiration och den energi som behövs för att göra ett bra jobb.

Personligt och varmt inredda mötesrum. Utrustning som tv och whiteboard finns men dominerar inte inredningen.

Jag tror att alla som har varit involverade i Arena Sergel har blivit inspirerade och motiverade till att leverera en genomtänkt slutprodukt av hög kvalitet för att förverkliga Vasakronans framtidsvision om en supermodern och kreativ arbetsplats.

Thea Foss Henriksen,
inredningsarkitekt

Nyhetsbrev

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev håller du dig uppdaterad om vad vi arbetar med, spännande nyheter och aktualiteter.

Genom att klicka på skicka godkänner du att vi använder din e-mail till utskick. Läs mer i vår integritetspolicy.