”Vi ser fram emot att förstärka och utveckla Sätuna torg”

Kanozi Arkitekter vann uppdraget om Sätuna torg i Märsta:

Kanozi Arkitekter lämnade in det vinnande konceptet för ett nytt Sätuna torg. Nu börjar arbetet med detaljplanen för en mötesplats med 250 nya lägenheter i centrala Märsta.

– Vår lösning på hur man skapar aktivitet och flöde till platsen var nog viktiga anledningar till att vi vann uppdraget, säger Daniel Hohenthal, delägare och arkitekt på Kanozi.

I våras bjöd SigtunaHem in tre arkitektkontor som fick lämna förslag på hur utvecklingen av ett nytt Sätuna torg skulle se ut.

Med juryns motivering: ”Styrkan i förslaget är dess anpassning till den lokala kontexten och dess identitetsskapande gestaltning” vann Kanozis koncept för framtidens Sätuna torg.

– SigtunaHem tyckte att vi hittat en riktigt bra lösning på hur man förtätar med många bostäder vid stationen i Märsta. Vi vill utvidga det nuvarande Sätuna torg som begrepp och låta det ta större plats i stadsbilden, säger Daniel Hohenthal, delägare och arkitekt på Kanozi.

Nu startar arbetet med detaljplanen för att skapa en livfull mötesplats med 250 nya bostäder och kommersiella lokaler. Precis som när det gäller all design signerad Kanozi sätts människan i fokus i den spännande arkitekturen där torgyta och stadsrumslighet skapar bra mötesplatser med tydliga gränser.

– Vi tycker det här projektet är extra roligt eftersom det handlar om mer än att rita ett antal nya och fina hus. Vi ska hitta en lösning för hur trygga och attraktiva stadsrum kombineras med många nya bostäder och samtidigt lösa all trafikrörelse och service som behövs i kvarteren, säger Daniel Hohenthal.

En av de bärande idéerna är att vidareutveckla den så kallade Diagonalen och bygga ett attraktivt stråk som förbinder stationen med Märsta centrum.

– Vi har gjort ett stadsmässigt förslag som plockar kvalitéer från den traditionella staden och skapar en vacker, hållbar och innehållsrik stadskärna. Sätuna torg ska bli en självklar plats att komma till med liv och rörelse från såväl tågstationen som det dagliga stadslivet, säger Simon Klamborn, arkitekt på Kanozi.

Detaljplanen beräknas vara klar för att ställas ut på samråd under senvåren 2017, med förhoppning att kunna antas under vintern 2017.

– Det här är verkligen ett spännande projekt som vi ser fram mot att förverkliga tillsammans med Stadsbyggnadskontoret och SigtunaHem, säger Daniel Hohenthal.

Nyhetsbrev

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev håller du dig uppdaterad om vad vi arbetar med, spännande nyheter och aktualiteter.

Genom att klicka på skicka godkänner du att vi använder din e-mail till utskick. Läs mer i vår integritetspolicy.