“Vi vill lyfta Partille centrum till en självklar mittpunkt”

Brf Kronhöjden är klar för inflyttning våren 2019. Bild: Tomorrow

Efter att ha arbetat med projektet i sex år blir drömmen snart verklighet. I höst tas det första spadtaget till Brf Kronhöjden, 74 moderna och miljövänliga lägenheter signerade Kanozi Arkitekter, vid Kyrktorget i Partille.

– Vi vill bidra till en urbanisering av Partille. Deras slogan ”Från förort till förstad” har varit en viktig pusselbit i vårt arbete, säger Johan Casselbrant, arkitekt och delägare på Kanozi.

Kanozi har varit med i arbetet ända sedan start, från planering och skissbord till att leda projekteringen av Brf Kronhöjden. Partilles nya landmärke andas innovation och hållbarhet hela vägen.

– Vi ville vara med tidigt i processen för att få en tydlig bild av projektet och kunna påverka förutsättningarna på bästa sätt, både för stadsplanen och för Brf Kronhöjden. Det var extra roligt att få sätta arkitekturen i sitt sammanhang och ta tillvara på platsens unika karaktär mitt i centrum med caféer, restauranger och mycket människor i rörelse, säger Johan Casselbrant.

Lägenheterna kommer att ligga nästan mitt på Kyrktorget, i anslutning till köpcentrumet Allum, med närhet till både kollektivtrafik, service och butiker. Delar av byggnaden kommer att bli upp till tolv våningar höga, vilket förstärker känslan av både ett nytt landmärke och en mer levande stadskärna i Partille.

– Vår tanke var att skapa hållbar arkitektur som lyfter Partille centrum från ett typiskt förortstorg till det som det egentligen borde vara, en självklar mittpunkt med både butiker och bostäder, säger Johan Casselbrant.

Brf Kronhöjden kommer att bli ett eget kvarter där de 74 lägenheterna fördelas på två huskroppar som tillsammans skapar en upphöjd och skyddad gård med café och butiker ut mot torget och gatan. Husens fasader består av tegel och ger en vacker helhet till de omgivande byggnaderna.

– Ut mot gatan har vi tagit hänsyn till Gamla Kronvägens omvandling till gågata och mot torget vänder sig caféer och butiker. På insidan är det en intim och välkomnande miljö för de boende med gemensam grillplats, samlingslokal och gott om möjligheter till spontana möten. Den upphöjda gården blir ett socialt nav där man kan umgås, leka eller bara koppla av, säger Johan Casselbrant.

Brf Kronhöjden utförs med en hög miljöklassning: Miljöbyggnad Silver. Lägenheterna byggs i storlekarna 1–4 rum och kök och kommer att ha individuell mätning av el, varm- och kallvatten. På så sätt kan de boende själva vara med och spara både pengar och miljö. För Kanozi är återvinningsbara material viktiga när det gäller att skapa arkitektur som är både modern och miljövänlig.

– I och med Brf Kronhöjden är Partille på god väg att gå från förort till en modern och hållbar stad. Vi är stolta över att kunna bidra till den utvecklingen, säger Johan Casselbrant på Kanozi.

Säljstart för Brf Kronhöjden är planerad till sommaren, första spadtaget tas i september och våren 2019 beräknas allt vara klart för inflyttning.

Nyhetsbrev

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev håller du dig uppdaterad om vad vi arbetar med, spännande nyheter och aktualiteter.

Genom att klicka på skicka godkänner du att vi använder din e-mail till utskick. Läs mer i vår integritetspolicy.