Tätt om förtätning på Kanozis seminarium på Almedalen

Nyfikenheten var stor i Arkitekturträdgården på Almedalen i Visby under seminariet ”Hur ska vi förtäta svenska städer, inte bygga nya”. I en fullsatt lokal med över 80 åhörare diskuterade panelen hur Sverige ska bygga attraktiva och hållbara städer för alla invånare.

– Det är otroligt lärorikt att jämföra nyckeltal från världens städer och diskutera de åtgärder och förändrade förutsättningar som behövs för att bygga fler täta städer i Sverige och där människornas livsmiljö är i fokus, säger Johan Casselbrant, delägare och arkitekt på Kanozi Arkitekter.

Seminariet baserades på studien Haussmanns Paris och de reflektioner Kanozi gjort på hur den kan fungera som förebild till svenska städers utveckling. Kanozis delägare Johan Casselbrant presenterade åtta olika principer från studien som perspektiv för svensk stadsplanering.

– Det var häftigt att se så stort engagemang runt frågorna, det blir ett delvis nytt perspektiv att se på svensk stadsplanering när man tar utgångspunkten i kvantifierbar och evidensbaserad forskning.

Panelens deltagare:

  • Emma Hult, bostads- och idrottspolitisk talesperson, Miljöpartiet (MP)
  • Karin Ernlund, gruppledare, Centerpartiet (C)
  • Shahbaz Khan, kommunalråd, Göteborgs Stad (S)
  • Alvar Palm, samordnare, Yimby Stockholm
  • Johan Casselbrant, grundande partner och senior arkitekt, Kanozi Arkitekter
  • Daniel Hohenthal, partner och senior arkitekt, Kanozi Arkitekter
  • Karin Klingenstierna, moderator

Hela rapporten hittar du här.

 

Se hela seminariet här.

Nyhetsbrev

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev håller du dig uppdaterad om vad vi arbetar med, spännande nyheter och aktualiteter.

Genom att klicka på skicka godkänner du att vi använder din e-mail till utskick. Läs mer i vår integritetspolicy.