Sockertorget blir en spännande mötesplats

Ett myllrande levande torg med en modern saluhall, en vacker glaspaviljong och ett helt nytt bostadskvarter. I Kanozis vision blir Sockertorget i Staffanstorp en nyskapande mötesplats med innovativ arkitektur.

– Vi vill skapa en mötesplats med liv på gatorna, vackra rum mellan husen och en spännande boendemiljö, säger Max Gerthel, arkitekt på Kanozi.

Kanozi har tagit fram skisser för ett markanvisningsprojekt i Staffanstorp tillsammans med Wästbygg och TAM Group. I deras tappning blir torget i Sockerstan en naturlig knutpunkt där den gamla betladan förvandlas till en saluhall och en glaspaviljong förlänger torget. Dessutom har Kanozi ritat ett nytt bostadskvarter med 70 lägenheter. Tanken är att skapa en modern och myllrande mötesplats med smak för livets goda.

– Det roligaste med det här projektet har varit att rita något i en befintlig spännande miljö med vackra och karaktärsfulla industribyggnader, samtidigt som vi ska skapa nya platser och introducera andra funktioner i området, säger Max Gerthel, arkitekt på Kanozi som tillsammans med Claus Uldal arbetat fram förslaget som tog hem markanvisningstävlingen i våras.

Den gamla betladan blir en mötesplats för mat och delikatesser, inspirerad av Foodhallen i Amsterdam, Nederländernas första inomhusmathall som huserar i en historisk spårvagnshall. Fokus ska ligga på småskalig produktion, genuint hantverk och ekologiska råvaror. Fasaden ska fräschas upp och delvis bytas ut till glas.

– Man ska kunna se utifrån att det händer grejer!

Sockertorget i Staffanstorp är framtaget av Kanozi

Intill ladan ligger en glaspaviljong som förlänger torgkänslan och skyddar besökarna mot väder och vind. Bredvid paviljongen planeras ett nytt bostadskvarter med runt 70 lägenheter.

– Än så länge är utformningen bara en skiss, men vi vill gärna ha blandade bostadsformer. Till exempel stadsradhus kombinerat med mindre lägenheter, växthus på taken, generösa balkonger och uteplatser. Urban karaktär och varierade fasaduttryck med mycket grönska.

Det röda handslagna teglet i betladan återkommer i bostädernas fasader och i markbeläggningen på torget.

– Vi hoppas att de nya byggnaderna ska göra området till en ny mötesplats med liv på gatorna, vackra rum mellan husen och en spännande boendemiljö. Utmaningen har varit att få till en helhet av det nya och det gamla och göra detta till ett inbjudande och varierat första kvarter i ett helt nytt bostadsområde i Staffanstorp, säger Max Gerthel.

 

Planerad byggstart för projektet är 2021.

Nyhetsbrev

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev håller du dig uppdaterad om vad vi arbetar med, spännande nyheter och aktualiteter.

Genom att klicka på skicka godkänner du att vi använder din e-mail till utskick. Läs mer i vår integritetspolicy.