Föreläsningssuccé om stadsodling

Det blev en välbesökt och uppskattad kväll när Kanozi bjöd in till föreläsning i Malmö om hur städer kan bli mer miljömedvetna genom urban odling.

– Många tyckte att detta var precis vad som behövs nu, en diskussion om hur vi kan jobba mer hållbart med stadsbyggande genom att inkludera matproduktionen, säger Marcus Hultberg, arkitekt på Kanozi.

Den 27 september bjöd Kanozi in till en urban skördefest som gav nya perspektiv på den framtida staden. Bland annat föreläste Cecilia Ward från kollektivet Landet Oss, ett stadsodlingsföretag som odlar grönsaker och blommor i Malmö. De är också en av initiativtagarna till REKO-ring Malmö, ett forum där småskaliga producenter med ekologisk inriktning kan sälja direkt till kunden, utan mellanhänder eller svinn.

– Cecilia visade exempel på hur man gjort stadsodlingar i utsatta miljöer som gett en positiv inverkan på området. När vi arkitekter planerar städer måste vi lämna plats för initiativ som kanske inte är så kommersiellt gångbara, men som ger mjukare värden till omgivningen och något som alla kan känna sig delaktiga i och stolta över, säger Marcus Hultberg, arkitekt på Kanozi i Malmö.

Med under kvällen var också kocken Kim Agersten som lagade tio olika maträtter på råvaror som odlats i Malmö med omnejd.

– Människor blir allt mer medvetna om att vi måste ändra vårt förhållningssätt till mat. Till exempel kan vi handla närodlat, köpa grönsaker efter säsong och slänga så lite mat som möjligt. Det är viktiga frågor som ligger rätt i tiden och det är roligt att så många kom och uppskattade föreläsningen.

 

Det här är den första föreläsningen av tre som Kanozi i Malmö håller i under hösten på temat välmående och miljö. Nästa föreläsning handlar om arbetsplatsen 31 oktober och den 29 november är fokus på bostaden.

Nyhetsbrev

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev håller du dig uppdaterad om vad vi arbetar med, spännande nyheter och aktualiteter.

Genom att klicka på skicka godkänner du att vi använder din e-mail till utskick. Läs mer i vår integritetspolicy.