Kvarteret Trädgården: Med grönskan i fokus

Som på landet, fast i stan. De 51 nya lägenheterna i Kvarteret Trädgården, Svedala i Skåne, som Kanozi skapat på uppdrag av Wästbygg har en stor gemensam trädgård och egna odlingsbäddar.

– Jag tror att vi kommer se en ökning av odlingsalternativ i staden. Det är ett bra sätt att både vara miljömedveten och kunna hjälpa ekosystemet på traven, säger Marcus Hultberg, arkitekt på Kanozi.

Allt fler människor söker en ”på landet”-känsla med mycket grönska omkring sig, fast ändå med närhet till staden.

– Det finns en önskan att kunna odla själv och ha en trädgård att vistas i, snarare än en parkmiljö där barn knappt är tillåtna. En trädgård är ett utmärkt sätt för grannar att träffas och ha något annat att prata om än bara vädret, säger Marcus Hultberg.

Med detta i bakhuvudet ritade Kanozi Kvarteret Trädgården i skånska Svedala. Ett passande namn på fyravåningshuset med 51 nya lägenheter där du har cykelavstånd in till centrum samtidigt som du bäddas in i den gemensamma trädgårdens frodiga grönska.

– Omgivningarna till huset påminde om gammaldags lummiga trädgårdar som var vanliga vid förra sekelskiftet. Då föddes idén om en gemensam trädgård med rikligt av perenner, fruktträd och bärbuskar.

Tomten omfattas av en väldigt speciell detaljplan, med bland annat krav på 30 graders takvinkel och enkupigt tegel på taket samt fasader i rött tegel med inslag av vit puts.

– Vi landade i ett projekt som jag är väldigt nöjd med och som kommer att samspela bra med Svedalas fina tegelvillor. Målet är alltid att skapa en wow-känsla, oavsett vilken budget vi har att jobba med. Trädgården är ett bra exempel på hur man kan åstadkomma mycket med små medel, säger Marcus Hultberg.

Förutom den blomstrande prakten med pioner, prästkragar, rosor, lavendel, iris och kärleksört ska en central kryddgård samt odlingslådor för sådd och plantering bjuda in bostadsgårdens invånare att pröva på sina gröna fingrar. Trädgården ska förena nytta med nöje och vara en viktig del av boendet.

– Vi tror att alla har en vilja att skapa, umgås och utvecklas. Just nu är odling en katalysator för allt detta. I Kvarteret Trädgården kan du odla dina egna tomater eller zucchini.

I mars 2018 togs första spadtaget och Kvarteret Trädgården beräknas stå klart våren 2020.

Nyhetsbrev

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev håller du dig uppdaterad om vad vi arbetar med, spännande nyheter och aktualiteter.

Genom att klicka på skicka godkänner du att vi använder din e-mail till utskick. Läs mer i vår integritetspolicy.