Ylva Sjöberg, ny arkitekt till Göteborg: ”Kanozi vågar ta ut svängarna”

Hon inspireras av resor och att upptäcka nya städer och dess arkitektur. När det gäller arbetet som arkitekt tycker Ylva Sjöberg att det viktigaste är att hela tiden utgå från människan.  

Hej Ylva! Var har du arbetat tidigare? 

– Jag har varit yrkesverksam i 1,5 år på Radar Arkitektur och Planering, där jag främst arbetade med stadsbyggnadsprojekt och med exploateringsstudier i tidiga projektskeden. Under utbildningen på KADKDet Kongelige Danske Kunstakademis Skoler for Arkitektur, Design og Konservering, i Köpenhamn praktiserade jag på Whites stockholmskontor och arbetade bland annat med förstudien inför ombyggnaden av Kungliga Operan i Stockholm.  

Hur kommer det sig att du valde Kanozi? 

 Kanozi har visat att de vågar ta ut svängarna, något som ställer krav på både gestaltning och konstruktion. Dessutom är jag nyfiken på projektens karaktär, innehåll och gestaltning. Jag tycker om kombinationen av projekt som finns på Kanozi, det känns som att det är mycket spännande på gång. 

Vad är viktigt för dig när det gäller arkitektur? 

– Att hela tiden utgå från människan och att även subtila eller omätbara värden får vara viktiga och ta plats. Att gestalta arkitektur som framkallar känslor och skapa platser som stannar kvar i människors sinnen 

Vad är det roligaste med jobbet? 

– Det är att få arbeta i team och att hela tiden lära sig mycket nytt. 

Vilket är ditt favoritprojekt signerat Kanozi? 

– Jag måste nog säga Glasvasen! Den är så fin i sin kontext och den gjorde att jag fick upp ögonen för Kanozi. Jag tycker också mycket om Tuvesvik Resecentrum med sina genomarbetade detaljer och det fina samspelet mellan byggnad och landskap.  

Har du något drömprojekt? 

– Inte i form av en specifik byggnadstyp, men jag drömmer om att få vara med genom hela processen, från idé till genomförande, med någon form av större publik byggnadJust att gemensamt få skapa en stark helhet hade varit spännande.  

Nyhetsbrev

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev håller du dig uppdaterad om vad vi arbetar med, spännande nyheter och aktualiteter.

Genom att klicka på skicka godkänner du att vi använder din e-mail till utskick. Läs mer i vår integritetspolicy.