Kanozi vann uppdraget att rita ett nytt bostadskvarter i Varberg

Tillsammans med Skanska tog vårt Kanozi-team i Malmö fram det vinnande bidraget åt Varbergs kommun. Ett bostadskvarter med fokus på hållbarhet, granngemenskap och arkitektonisk hänsyn till historiska grannar som Kallbadhuset och Varbergs fästning.

Bostadskvarteret, som fått namnet Kvarter Seglet, ligger i Västerport och blir sju våningar högt. Det sluttande taket spänner likt en segelduk mellan två höjdpunkter och får en fasad av vädertåligt tegel i en varm och ljus färgskala. Hållbarhet står i fokus där huset får en trästomme och detaljer av återvunnen aluminium. De boende får möjlighet till cykelpool, gemensam terrass med växthus och odlingsmöjligheter i den gröna och lummiga gårdsmiljön. Dessutom byggs det bihotell för att främja den biologiska mångfalden.

Lyhördhet för arkitektoniska önskemål
Förutom att byggnaden kommer att bli en tydlig markör för kajstråkets början i förlängningen av Strandpromenaden, står den även som fond till en viktig publik mötesplats, Hamntorget. Beställaren för det nya bostadskvarteret är Varbergs kommun som således hade en del restriktiva önskemål för bostadshuset – till exempel fick det inte finnas några frihängande balkonger längs med fasaden.
– Vi presenterade en fasad med indragna balkonger för att få till en harmonisk arkitektur och dessutom ge de boende skyddade uterum mot väder och vind, förklarar Claus Uldal, handläggande arkitekt på Kanozi.
– Det var en klar utmaning att få till en fin byggnadsvolym där alla de boende fick både balkong och fin utsikt mot havet, men vi löste det.

Byggstart för Kvarter Seglet beräknas till nästa år och vara klart preliminärt år 2021.

Nyhetsbrev

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev håller du dig uppdaterad om vad vi arbetar med, spännande nyheter och aktualiteter.

Genom att klicka på skicka godkänner du att vi använder din e-mail till utskick. Läs mer i vår integritetspolicy.