3 mars, 2022, Forskning & Utveckling

Nytt huvudkontor för Mölnlycke HQ i GoCo Health Innovation City

Det nya huvudkontoret ska rymma ca 800 medarbetare och blir Mölnlyckes nya nav med aktivitetsbaserade arbetsplatser och utrymme för labbmiljöer.

– Vårt fokus för det här projektet var att skapa ett kontor där såväl samarbete som eget fokusarbete ges de allra bästa förutsättningarna. Omtanke, innovation och hållbarhet har varit några av ledorden i vår designprocess. Vi befinner oss i en post-pandemi och vi ser nu hur viktigt det är att vi skapar det allra bästa kontoret. Vi tror att det vore riktigt bra att alla medarbetare naturligt vill välja kontoret före hemarbete, säger Johan Norén, chefsdesigner och huvudägare på Kanozi.

Huvudkontoret består av en familj av byggnadsvolymer i olika höjder med en varm karaktär och identitet. Byggnaden anpassas till GoCos masterplan som är fokuserad på mänsklig skala och gatuliv samtidigt som är designat för att representera Mölnlyckes värderingar, vision och behov.

Med en storlek på ca 16 000 kvm samordnas kontorslokalerna runt två olika atrier med två olika karaktärer. Ett mer utåtriktat och välkomnande atrium, samt ett kontrasterande atrium som fokuserar mer inåt mot verksamheten för interna funktioner och aktiviteter.

Dessa två atrier blir naturliga kommunikationsnav i huset och det är här spontana möten och interaktioner föds. Den skulpturala huvudtrappan placeras i det extroverta huvudatriet och blir fokus där, så att den, förutom spontana möten, inbjuder till rörelse och motion.

Sara Panadero Antunez
Projektledande arkitekt

Spångar och gångbroar kompletterar husets horisontella flöden, samtidigt som dessa skapar liv i atriet och stödjer interaktion. Glastaket och de inglasade fasaderna fyller de båda atriumen med ett naturligt dagsljus och ger en generös känsla av rymd och välbefinnande in till de omkringliggande arbetsytorna. Uppglasningen ger också en fin visuell kontakt med både den exteriöra och interiöra arkitekturen och aktiviteter.

Ett solskyddande fasadsystem i trä, som varierar i de olika byggnadsvolymerna, ger en unik karaktär åt byggnadens utseende samtidigt som solskyddet spelar en viktig roll för husets energiprestanda. Mölnlyckes nya huvudkontor kommer certifieras i den högsta miljöklassning Platinum enligt LEED.

Nyhetsbrev

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev håller du dig uppdaterad om vad vi arbetar med, spännande nyheter och aktualiteter.