Glasvasen

Office building in Malmö

The thing about Glasvasen is not what it looks like. It's why it does it. The soft, organic shape allows the stream of people moving through the area to flow naturally. Taking a shortcut. We believe in shaping buildings and neighborhoods with people in mind, which is why Glasvasen looks the way it does. Curvy and shimmering green. A jewel in the city.

ClientJernhusen
LocationMalmö
Year2015
Size8 230 m²
Environmental classificationBreeam Excellent
AwardsFinalist Green Lance 2018

Glasvasen is a six-story office building in Södra Nyhamnen in central Malmö. At street level there are shops, a café and a parking garage with bicycle storage.

The architecture

Early on in the project, we saw the need for a path for pedestrians and cyclists, from the new district of Nyhamnen in the north to the city center and further down to the old parts of Malmö. This need is the background to the shape of Glasvasen.

Glasvasen and the environment

Glasvasen is environmentally friendly and built with sustainable materials.The level of technical innovation is high and energy consumption is low. The façade consists of 3,500 square meters of glass that is environmentally classified according to Breeam Excellent. On the roof there is 1 770 square meters of green space where 42 species of herbs and sedum create a small oasis of biodiversity in central Malmö.

In 2018, Glasvasen was a finalist for the Green Lance, the City of Malmö's award for environmentally sustainable construction. The jury's motivation: In Malmö's most communicative location, high environmental ambitions are combined with an organic, eye-catching architecture in the Glasvasen office building. Both the indoor environment and the urban environment are made with great care and the possibilities of technology are well utilized. Green leases and a business concept with a focus on sustainability and a varied range of services help to make the whole thing complete.

Glasvasen is a visual signature building that has helped pave the way for Malmö's new neighborhood, Södra Nyhamnen.

We moved down to Glasvasen to be closer to the station, especially closer to transportation and closer to the new center that is emerging in Malmö. It is important for us to be seen in this type of modern architecture and among good companies that are emerging in the right part of Malmö.

David Lundqvist,
Bank of Åland

Newsletter

Sign up for email updates about our projects, news and current events.

By clicking on submit, you agree that we can use your email for mailings. Read more in our privacy policy.