Glasvasen

Kontorsbyggnad i Malmö

Grejen med Glasvasen är inte hur den ser ut. Det är varför den gör det. Den mjuka, organiska formen låter strömmen av människor som rör sig genom området flyta naturligt. Att ta en genväg. Vi tror på att forma byggnader och stadsdelar med människan i fokus, och därför ser Glasvasen ut som den gör. Kurvig och grönskimrande. Ett smycke i staden.

BeställareJernhusen
OrtMalmö
År2015
Storlek8 230 m²
MiljöklassningBreeam Excellent
UtmärkelserFinalist Gröna Lansen 2018

Glasvasen är en sex våningar hög kontorsfastighet i Södra Nyhamnen i centrala Malmö. I gatuplanet finns butiker, ett café och ett parkeringshus med cykelrum.

Arkitekturen

Tidigt i arbetet med projektet såg vi behovet av ett stråk för gående och cyklister, från den nya stadsdelen Nyhamnen i norr till centralen och vidare ner till Malmös gamla delar. Det behovet är bakgrunden till Glasvasens form. 

Glasvasen och miljön

Glasvasen är miljösmart och byggd av hållbara material.  Den tekniska innovationsgraden är hög och energiförbrukningen låg. Fasaden består av 3 500 kvadratmeter glas som är miljöklassat enligt Breeam Excellent. På taket finns det 1 770 kvadratmeter grön yta där 42 arter av örter och sedum skapar en liten oas av biologisk mångfald i centrala Malmö. 

2018 var Glasvasen finalist i Gröna Lansen, Malmö stads pris som belönar miljömässigt hållbart byggande. Juryns motivering: På Malmös mest kommunikativa läge förenas höga miljöambitioner med en organisk iögonfallande arkitektur i kontorshuset Glasvasen. Både inomhusmiljö och stadsmiljö är gjorda med stor omsorg och teknikens möjligheter tas väl tillvara. Gröna hyresavtal och ett affärskoncept med fokus på hållbarhet och ett varierat utbud bidrar till att göra helheten komplett.

Glasvasen är en visuell signaturbyggnad som har bidragit till att bereda väg för Malmös nya stadsdel, Södra Nyhamnen.

Vi flyttade ner till Glasvasen för att komma närmre stationen, framför allt närmre kommunikationer och närmre det nya centrum som växer fram i Malmö. För oss är det viktigt att synas i den här typen av modern arkitektur och bland bra företag som växer fram i rätt del av Malmö.

David Lundqvist,
Ålandsbanken

Nyhetsbrev

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev håller du dig uppdaterad om vad vi arbetar med, spännande nyheter och aktualiteter.

Genom att klicka på skicka godkänner du att vi använder din e-mail till utskick. Läs mer i vår integritetspolicy.