CampusF Hagastaden

Tävlingsförslag inom Life Science

CampusF är resultatet av vårt bidrag i det inbjudna parallella arkitektuppdraget för nybyggnad inom kv 39 i Västra Hagastaden, Stockholm. Uppdraget var att studera och gestalta en byggnad med arkitektonisk verkshöjd som bland annat ska inrymma framtidens kontor för Life Science, talangbostäder och publik verksamhet i form av ett socialt vardagsrum. Förutom Kanozi Arkitekter var de danska kontoren Schmidt Hammer Lassen Architects och 3XN inbjuda till tävlingen där SHL tog hem förstapriset.

 

BeställareVectura
OrtStockholm
År2022
StatusTävlingsförslag

Den sociala gallerian blir projektets ryggrad och ytterst viktig för framgången av CampusF. Begreppet Cardo finns i den romerska stadsbyggnadskonsten där det var benämningen på den nord/sydliga huvudgatan. Den andra huvudgatan i öst/västlig riktning kallades för Decumanus Maximus. I skärningspunkten mellan dessa placerades stadstorget Forum. På latin har även Cardo betydelsen gångjärn. Båda dessa betydningar passar riktigt bra i ett projekt som ska fungera likt ett gångjärn och att ta hand om en viktig rörelse i södra hörnet av Vetenskapsstadens loop.

Som en tydlig avslutning av Hagastaden i väster ligger hörnstenen längst fram. Byggnadens utformning ska berätta att det är en definitiv och sista pusselbit – en byggnad som är formad för att stå längst fram utan en fortsättning. Norra sidans fasadgestalning är anpassad för att även upplevas på håll och i rörelse. Linjerande invikningar i bottenvåningarna och i takvåningen ger volymhanteringen en drivande rörelse som följer, och förstärker, den historiska stadsfrontens rundning. Det varma kvällsljuset fångas i norra fasadens tre olika riktningar och med de varma tegeltonerna blir även det en koppling mot de karaktäristiska skiftande stadsfronterna i Stockholm. Huset är uppbyggd på en bärande idé om medvetet korsande och flätande flöden. Som en designdriver har vi haft en DNA-sträng och bilden av Double/Triple Helix. I plan tar det sitt uttryck i utformningen av mötestrapporna och rummen runt dessa. Glastaken som överljus ansluter även de i samma formgrepp. Huset får en självklar mittpunkt/nod där det inre rummet smalnar av och koncentreras vid Experience Labs utställningsyta.

Nyhetsbrev

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev håller du dig uppdaterad om vad vi arbetar med, spännande nyheter och aktualiteter.

Genom att klicka på skicka godkänner du att vi använder din e-mail till utskick. Läs mer i vår integritetspolicy.