Arena Platinan

Hållbart, tidlöst, formbart

Mellan Göteborgs Centralstation och Skansen Lejonet fanns förr ett 200 tunnland stort våtmarksområde bevuxet med vass, tills det 1863 beslutades att torrläggas. Idag är det annorlunda, inte längre våtmarksområde eller livlig torrdocka för stora fartyg utan en stadsdel i ett av Göteborgs mest spännande områden.

BeställareVasakronan
OrtGöteborg
År2022
Yta2500 kvm

Går man in i entrén i den nybyggda Platinan vid Hisingsbrons södra fäste, tar hissen upp till våning 12 och in genom glasdörrarna är det som att uppleva dåtidens landskap igen, nu i form av Arena Platinan, Vasakronans nya co-workingkontor. Kanozi Arkitekter har tagit fram koncept och inredning för den 2500 kvm stora ytan med flexarbetsplatser, mötesrum och generösa sociala ytor. Vasakronan önskade att skapa en välkomnande atmosfär, någonting annorlunda.

Här råder ett lugn med vackra skandinaviska toner hämtat från naturen. En organiskt formad sittmöbel leder besökaren in mot den centralt placerade receptionen. I mitten av våningsplanet finns, förutom reception, även kök med en stor bardisk, sittgrupper för arenans besökare och en eldstad att samlas runt. Här finns också co-workingkontorets två kaffestationer – en medveten strategi för att få människor att mötas.

Samarbetet med Vasakronan har fungerat jättebra, en arbetsgrupp som verkligen investerat tid och engagemang för att skapa en fantastisk produkt.

Thea Foss Henriksen, inredningsarkitekt

Det är inte bara landskapet som inspirerat Kanozis inredningsarkitekter till konceptet. Även byggnaden som stod på platsen tidigare, Kromet, får till viss del leva vidare i det nya. Tidigt i processen gjordes en rundvandring i Kromet med syfte att undersöka vad som skulle kunna tas till vara på, vilket sedan blev viktigt för projektets koncept. Undertaksplattorna togs omhand och har fått ett nytt mönster, inspirerat av vågrörelser en stormig dag. Betongfasaden har blivit bardisk, och receptionsdisken är nu klädd i tidigare byggnads fasadplåt. Delar av inredningen är gjord av återvunnet material som plast och glas. Textilprover som använts under arbetsprocessen har tagits tillvara på, som väggbeklädnad och dekoration.

Vi ser Arena Platinan som en canvas för sina medlemmar och sin omgivning, en förstärkning av platsen och den fantastiska utsikten över älven. Platina är ett hållbart, tidlöst och formbart material, precis som Arena Platinan!

 

Foto: Fanny Rådvik

Nyhetsbrev

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev håller du dig uppdaterad om vad vi arbetar med, spännande nyheter och aktualiteter.

Genom att klicka på skicka godkänner du att vi använder din e-mail till utskick. Läs mer i vår integritetspolicy.