Arena Magasin X

Coworking i Magasin X - Sveriges största kontorshus helt i trä

Som att vara omgiven av skogen, med trädens grenar som silar solljuset och en öppen plats, en glänta, att mötas på. Så känns det att vara i Arena Magasin X i Uppsala, Vasakronans coworking där Kanozi Arkitekter står för koncept, layout och inredning.

 

BeställareVasakronan
OrtUppsala
År2022
StatusFärdigställt

Vasakronans Magasin X är Sveriges största kontorshus med en stomme helt i trä, ritad av White och tilldelad Uppsala Arkitekturpris 2022. Kanozi Arkitekter står för koncept, layout och inredning för Vasakronans Arena för coworking vilket omfattar ca 2 800 kvm där ca 500 kvm är Vasakronans regionkontor. Arena Magasin X har plats för 200 medlemmar som får ta del av en flexibel arbetsplats med tillgång till mötesrum, generösa loungeytor och fantastiska miljöer att jobba och mötas i. Därtill finns även en restaurang med stort serviceutbud för att möta besökarnas önskemål och behov under dagen.

Receptionen är besökarens första möte med Arenan. Här är miljön inspirerad av gamla Magasinets traditioner samt intilliggande äldre byggnation av trä och tegel. Receptionsdisken är byggd av återbrukat fasadtegel, vilket knyter an till Uppsalas långa tradition av tegelbruk. Från projektstart till slutresultat har enkelhet varit ett genomgående, konceptbärande nyckelord. En enkelhet hämtad från byggnadens hållbara grundidé, specifikt trästommen. Konstruktionen får tala för sig själv, och vad det förmedlar. Inredningen finns där för att förtydliga och förstärka. Enkla platsbyggda möbler i furu smälter in som en del av huset. Fönsterbänkar- och bord, integrerade soffbås och bänkar mellan träpelare kompletterar strukturen och bidrar till funktion och bekvämlighet för besökaren.

Recycling och upcycling har varit självklara strategier för Kanozis inredningsarkitekter i arbetet med Arena Magasin X. I princip alla möbler är återbrukade, ibland med ny klädsel eller att ett underrede fått ny bordsskiva och samtidigt en förlängd livslängd. De textila mattorna är tillverkade av spillmaterial från Ogeborgs produktion, ett sätt att ta vara på och ge nytt liv åt material som annars kasserats.

Känslan, det taktila, är hämtad från skogsgläntans lugn med ljus som silar genom ett specialkonstruerat rastertak, textila mattor på golv och vägg likt mossa på hårda ytor. Ljud och doft förstärker upplevelsen och ger besökaren ett varmt välkomnande. Musik inspirerad av naturens ljud i högtalarna och en doft av furu förstärker känslan och upplevelsen på Arena Magasin X, ett klimatsmart coworking och kontor där människans behov och välmående står i fokus.

 

Foto: Åke E:son Lindman

Nyhetsbrev

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev håller du dig uppdaterad om vad vi arbetar med, spännande nyheter och aktualiteter.

Genom att klicka på skicka godkänner du att vi använder din e-mail till utskick. Läs mer i vår integritetspolicy.