Tuvesvik

Resecentrum på Orust

Kanozi Arkitekter har tagit fram en ny färjeterminal för resande från Orust till Käringön och Gullholmen, populära öar sommartid. Resecentrumet har ersatt de gamla väntkurerna i Tuvesvik och Hälleviksstrand, och utgör nu en samlad terminal för skärgårdsbåtar.

 

BeställareVästtrafik
OrtTuvesvik, Orust
År2013
StatusFärdigställt

Med stora variationer i beläggning under året ville vi arbeta med en byggnad som kan variera i storlek efter behov och väderlek. Byggnaden tar inte slut med väggarnas placering utan skapar olika platser för resenärer att vänta på, vilket också ger möjlighet att växa vid behov. Utöver vänthallar så finns det även en takterrass, en liten kiosk, kylrum och förrådsbod.

Mötet mellan himmel, hav och klippor har inspirerat byggnadens utformning. Utsikt och skydd har varit ledord i arbetet. Vi har arbetat med att försöka återskapa den omkringliggande naturen och förstärka förutsättningen att uppleva naturen och omgivningen från byggnaden. Siktlinjer har varit viktiga i utformningen av byggnaden, liksom anpassning efter landskap och terräng.

Under vinterhalvåret då beläggningen är relativt låg täcker den väderskyddade vänthallen behovet. Vid bättre väder kan man använda den upphöjda innergården under tätt tak. Under högsäsong med sol, värme och många semesterfirare finns en takterrass tillgänglig.

Byggnaden invigdes sommaren 2013 och är uppförd till viss del på en cirka 30 meter lång betongkaj med pirar och tilläggningsplatser för skärgårdsbåtarna. Tuvesvik klassas som en Green Building och Miljöbyggnad Silver.

Nyhetsbrev

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev håller du dig uppdaterad om vad vi arbetar med, spännande nyheter och aktualiteter.

Genom att klicka på skicka godkänner du att vi använder din e-mail till utskick. Läs mer i vår integritetspolicy.