Vasakronans HK

Huvudkontor i Stockholm

När Kanozi Arkitekter skapade Vasakronans nya huvudkontor i Sergelhuset var historik och återbruk två av de ledande orden. Sergelhusets anrika historia har lyfts i inredningskonceptet med fokus på re-cycling av befintlig interiör, samt up-cycling i form av flera klimatsmarta inköp från en hållbar produktion.

BeställareVasakronan
OrtStockholm
År2020
Yta2 600 m²

Sergelhuset är prisbelönt av Sweden Green Building Awards som kallar byggnaden för ’banbrytande inom ett antal hållbarhetsinitiativ’. Själva Sergelhuset är en återanvänd betongkonstruktion som är helt självförsörjande på energi, och här hittar man numera Vasakronans nya huvudkontor som var inflyttningsklart i slutet av 2020.

Vi är oerhört nöjda med vårt nya huvudkontor som Kanozi med samarbetspartners har skapat åt oss. Vi är ett bolag med höga ambitioner där hållbarhet och återbruk är en självklarhet för oss. En ambition med projektet var att effektivisera vårt eget lokalutnyttjande. Från att ha haft ett huvudkontor med fyra satellitkontor, har vi nu ett gemensamt huvudkontor, utan satelliter, där vi istället utnyttjar vår anslutande coworking Arena när vi behöver extra resurser. Det blev en bättre lösning och en ekonomisk besparing på 20 procent per år.

Peter Östman
affärsutvecklingschef på Vasakronan

I vissa projekt är den främsta fördelen med återbruk och återvinning själva miljöfrågan. Man vinner på att man dämpar klimatpåverkan och tar tillvara på de resurser man har och som redan producerats, och det är ju en mycket viktig aspekt. För oss är det en även en viktig parameter att välja hög kvalitet för fortsatt lång livslängd och brukande.

Hanna Bolin
Projektledare och inredningsarkitekt

De textila golven och mattornas framställning når till exempel en 100% återanvändning av fibrer.

Mattorna som finns både på huvudkontoret och i den angränsande co-workingytan Arena Sergel, väver in platsens historia och dess namne, Johan Tobias Sergel, som var en svensk bildhuggare och tecknare under 1700/1800-talet. Sergels teckningar dekonstruerades, plockades isär och sattes ihop i olika konstellationer för att skapa ett nytt uttryck för ett tiotal mattor som passade Vasakronan. För att undvika spill vid tillverkningen lades mönstret på ett visst sätt för att få ut så mycket matta som möjligt per tryckt meter, på så sätt påverkas projektet minimalt, både kostnadsmässigt och miljömässigt.

Plast från haven blir till formstark design
De färgrika och formstarka marmor-liknande borden på Vasakronans huvudkontor är gjorda av återvunnen plast. Som plastbordet ’Black Dapple’ som är gjort av hundra olika sorters skärbrädor och plastförpackningar. Resultatet landar i ett utseende som påminner om rödkål eller marmor.

Hanna Bolin är en av inredningsarkitekterna som har arbetat med Vasakronans nya huvudkontor och berättar att det var viktigt att begrunda vilka material som skulle tillföras.
– Det var en viktig parameter att ta ställning till. Vi beslutade oss för att fokusera på up- och re-cycling, där både lös och fast inredning till stor grad är återbrukade.  Att välja återbruk innebär såklart en prisskillnad i inköp, men man bör ha i åtanke att det behövs läggas på en kostnad när möblerna kläs om eller behöver fräschas upp på olika sätt. Det går också åt en hel del tid till att bevaka återbruksmarknaden, vilket är en kostnad i sig.

– I vissa projekt är den främsta fördelen med återbruk och återvinning själva miljöfrågan. Man vinner på att man dämpar klimatpåverkan och tar tillvara på de resurser man har och som redan producerats, och det är ju en mycket viktig aspekt. För oss är det en även en viktig parameter att välja hög kvalitet för fortsatt lång livslängd och brukande, menar Hanna Bolin.

Upptäck mer i Stockholm

Vill du veta mer om vad som händer i Stockholm? Vi har samlat allt som rör vårt arkitektkontor Stockholm på en och samma sida tillsammans med intervjuer, tips och läsvärda reportage inom arkitektur. Allt på ett och samma ställe!

Läs mer vad vi gör i Stockholm

 

 

Nyhetsbrev

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev håller du dig uppdaterad om vad vi arbetar med, spännande nyheter och aktualiteter.

Genom att klicka på skicka godkänner du att vi använder din e-mail till utskick. Läs mer i vår integritetspolicy.