Kvarteret Citadellskajen i Malmö: Nu är bygget igång!

Hösten 2018 är det klart för inflyttning i lägenheterna som Kanozi Arkitekter ritat åt Skanska på Citadellskajen i Malmö.

– Plattan är gjuten och vi gläds åt att huset är på väg upp ur jorden! säger Marcus Hultberg, arkitekt på Kanozi. 

År 2011 vann Kanozi Arkitekter en tävling som gick ut på att utforma bostäder och kontor tillsammans med Skanska på industritomten längs Citadellsvägen i Malmö. Efter ett gediget arbete med att ta fram detaljplan och formge ett av husen i det första kvarteret är nu plattan gjuten och bygget på gång.

Nästa höst är det inflyttningsklart i Kvarteret Citadellskajen och då kan vi på Kanozi med stolthet göra bokslut på en nästan tio år lång process, säger Marcus Hultberg, arkitekt på Kanozi i Malmö.

Inspirationen har hämtats från fungerande stadsmiljöer i stora europeiska städer där man lyckats kombinera fungerande bostäder med äldre bebyggelse, historisk bebyggelse, parker och flanörgator.

Det här är ett så pass exklusivt och unikt läge att vi har försökt ta tillvara på alla de kvalitéer som finns i området. En viktig aspekt att ta hänsyn till är givetvis slottet och dess gedigna, tunga material med bland annat rött tegel, säger Marcus Hultberg.

Fasaderna på Citadellskajen är klädda i gult ”malmötegel”.

Vi ville ha traditionella material som inte är omoderna om tre år utan håller över tid. Malmöteglet är ett gult tegel som man kan återfinna på många ställen i Malmö. Tanken kring hela projektet är att en malmöbo ska kunna känna igen sig här. Husen ska smälta in i stadsmiljön, förklarar Marcus.

Nyhetsbrev

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev håller du dig uppdaterad om vad vi arbetar med, spännande nyheter och aktualiteter.

Genom att klicka på skicka godkänner du att vi använder din e-mail till utskick. Läs mer i vår integritetspolicy.