Kanozi formger Malmös nya stadsdel Södra Nyhamnen

Tillsammans med Jernhusen fortsätter Kanozi utveckla Södra Nyhamnen i Malmö till en stationsnära stadsdel efter att Stadsbyggnadsnämnden 24 mars fattade beslut om samråd för detaljplan. Totalt 500 bostäder och 800 arbetsplatser ska byggas och området är först ut i omdaningen av hela Nyhamnen.

– Det här är Malmös riktigt stora omvandlingsområde där Nyhamnen möter Centralstationen. Att vara med och forma denna kritiska del av staden är något vi är väldigt stolta över, säger Daniel Hohenthal, arkitekt och delägare på Kanozi, tillika chef på Malmökontoret.

Målet med Malmös nya stadsdel Södra Nyhamnen är att omskapa området från industrimark till en levande och varierad bebyggelse. Här kommer det finnas bostäder, kontor, kaféer och butiker samt en ny tingsrätt. Den bärande idén är sambandet till centralstationen som minskar bilåkandet och skapar en mer hållbar stadsmiljö.

– Närheten till staden och minskade utsläpp är den riktigt stora vinsten. Vi har många spännande planer som underbygger mervärdena, bland annat en kam av torn som ligger längs spårområdet, och i östra delarna planerar vi för en idé som kallas Bangårdsterrassen vilket är ett upphöjt stråk som knyter ihop staden och minskar spårområdets barriäreffekt.

Projektet i Malmö har pågått sedan 2009 då Kanozi vann en tävling om utformningen av stadsdelen och sedan ritade den första byggnaden närmast stationen, Glasvasen. Det är en signaturbyggnad som markerat starten av Malmös stora stadsbyggnadsprojekt.

Nyhetsbrev

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev håller du dig uppdaterad om vad vi arbetar med, spännande nyheter och aktualiteter.

Genom att klicka på skicka godkänner du att vi använder din e-mail till utskick. Läs mer i vår integritetspolicy.