”En byggnad med smarta energilösningar och levande arkitektur”

Kanozi Arkitekter har ritat Älvtornet, nästa storsatsning i Region City:

Älvtornet blir den andra stora byggnaden inom Region City, stationsområdet i Göteborg där Jernhusen bygger en helt ny stadsdel.

Tornet blir 19 våningar högt, med utsikt över älven och operan, och ska innehålla 17 000 kvadratmeter kontorsyta och 2 000 kvadratmeter butiksyta. Det ska ligga i anslutning till Nils Ericson-terminalen och blir på så sätt även en naturlig koppling till Västlänken.

– Vi har använt läget i staden som utgångspunkt till att skapa en platsanknuten byggnad med smarta energilösningar och levande arkitektur, säger Johan Casselbrant, ansvarig arkitekt och delägare på Kanozi.

Som ett led i att bygga vidare på Göteborgs historiska innerstad ska delar av Älvtornet utföras i gult göteborgstegel.

– Vi har goda förhoppningar om att kunna använda ”originalteglet”, från de ursprungliga tegelbruken i Holland, som levererade till Göteborg på 1600-talet, säger Johan Casselbrant.

Tillsammans med det angränsande Jubileumstornet kommer Älvtornet att bilda ett eget kvarter inom Region City.

– Det här första kvarteret kommer att utgöra en del av en tät och sammanhängande stadsstruktur i ett mycket centralt läge, som också öppnar upp framtida kopplingar in i den nya Gullbergsvass-staden.

Byggstart beräknas under 2019 och huset planeras stå klart i slutet av 2023, när Västlänken öppnar vid Göteborgs Centralstation.

– Det här är ett otroligt spännande projekt, potentialen för Göteborg är enorm. Det är som om hela Kungsholmen i Stockholm skulle stå obebyggd och bara vänta på att förtätas med urban innerstad! säger Johan Casselbrant.

Bild: Tomorrow/Jernhusen

Nyhetsbrev

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev håller du dig uppdaterad om vad vi arbetar med, spännande nyheter och aktualiteter.