”En byggnad med smarta energilösningar och levande arkitektur”

Kanozi Arkitekter har ritat Älvtornet, nästa storsatsning i Region City:

Älvtornet blir den andra stora byggnaden inom Region City, stationsområdet i Göteborg där Jernhusen bygger en helt ny stadsdel.

Tornet blir 19 våningar högt, med utsikt över älven och operan, och ska innehålla 17 000 kvadratmeter kontorsyta och 2 000 kvadratmeter butiksyta. Det ska ligga i anslutning till Nils Ericson-terminalen och blir på så sätt även en naturlig koppling till Västlänken.

– Vi har använt läget i staden som utgångspunkt till att skapa en platsanknuten byggnad med smarta energilösningar och levande arkitektur, säger Johan Casselbrant, ansvarig arkitekt och delägare på Kanozi.

Som ett led i att bygga vidare på Göteborgs historiska innerstad ska delar av Älvtornet utföras i gult göteborgstegel.

– Vi har goda förhoppningar om att kunna använda ”originalteglet”, från de ursprungliga tegelbruken i Holland, som levererade till Göteborg på 1600-talet, säger Johan Casselbrant.

Tillsammans med det angränsande Jubileumstornet kommer Älvtornet att bilda ett eget kvarter inom Region City.

– Det här första kvarteret kommer att utgöra en del av en tät och sammanhängande stadsstruktur i ett mycket centralt läge, som också öppnar upp framtida kopplingar in i den nya Gullbergsvass-staden.

Byggstart beräknas under 2019 och huset planeras stå klart i slutet av 2023, när Västlänken öppnar vid Göteborgs Centralstation.

– Det här är ett otroligt spännande projekt, potentialen för Göteborg är enorm. Det är som om hela Kungsholmen i Stockholm skulle stå obebyggd och bara vänta på att förtätas med urban innerstad! säger Johan Casselbrant.

Bild: Tomorrow/Jernhusen

Nyhetsbrev

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev håller du dig uppdaterad om vad vi arbetar med, spännande nyheter och aktualiteter.

Genom att klicka på skicka godkänner du att vi använder din e-mail till utskick. Läs mer i vår integritetspolicy.