”Jag vill skapa miljöer där människor mår bra”

Prisbelönta Pia-Cally Wendt är ny inredningsarkitekt hos Kanozi:

Hon har drivit eget, jobbat hos Gert Wingårdh och Stylt, vunnit fina priser tillsammans med sitt team och motiveras av tanken att påverka hur människor mår genom den fysiska miljön. Nu väntar nya utmaningar på Kanozi för inredningsarkitekten Pia-Cally Wendt.

Först var det läkare som stod överst på yrkeslistan. Efter fyraårig teknisk linje läste Pia-Cally Wendt in biologin och jobbade på Vasa sjukhus i Göteborg. Men när hon natt efter natt fantiserade om att designa om sjukhuskorridorerna förstod hon att inredningsarkitekt var yrket för henne.

– Jag drömde om hur det borde organiseras, som en rundad korridor med innergård. Där satt alla sköterskor i ett nav och höll koll på patienterna som njöt av den härliga trädgården, säger Pia-Cally Wendt.

Där föddes idén till att kunna arbeta med hur folk mår, fast på ett annat plan.

– Genom den fysiska miljön kan du påverka väldigt mycket hur människor har det. Det är något som passar mig bra eftersom jag är väldigt visuell av mig. Mamma har alltid målat mycket och jag kommer från en gammal båtbyggarsläkt i Bohuslän – det ligger kanske i generna..!

Efter att ha läst till arkitekt på Chalmers, studerat på arkitektskolan i Århus och HDK (Högskolan för design och konsthantverk) samt jobbat på bland annat Sweco, lockade Gert Wingårdh över Pia-Cally till sin byrå 1998. Där blev hon kollega med Johan Norén och Johan Casselbrant, som arbetade på Wingårdhs fram till 2001 då de bildade Kanozi .

– Johan och Johan var handläggande arkitekter för AstraZenecas kontor i Boston, ett projekt jag också jobbade med. Det var där vi lärde känna varandra. En fantastiskt kul tid.

Sedan väntade jobb på designbyrån Stylt. Där har Pia-Cally varit i totalt tio år, med några års uppehåll i mitten för att driva eget företag.

– Jag har jobbat med många roliga projekt. Bland annat hotell Stenungsbaden som vi ville förvandla till en västkustresort att räkna med. De fick faktiskt pris som Sveriges bästa spa i år, vilket är lite roligt eftersom det är åtta år sedan vi gjorde inredningen. Kontorsannexet på parkeringsplatsen transformerade vi till ett mini boutiqe-hotell, det vann första pris i The European Hotel Design Awards 2008 för bästa konferensprodukt.

Pia-Cally har också ansvarat för den prisbelönta inredningsdesignen på Le Pain Français på Avenyn. Senaste projektet har varit att göra signaturhotellet Downtown Camper by Scandic i Stockholm.

– Jag har varit ansvarig inredningsdesigner. Det är otroligt spännande att arbeta med tydliga koncept och roliga referenser för att skapa miljöer med personlig karaktär och innovativa designlösningar.

Det hoppas hon att fortsätta med på sitt nya jobb som inredningsarkitekt hos Kanozi i Göteborg.

– Kanozi är ett väldigt dynamiskt arkitektkontor. Ledningen är visionärer som vågar tänka framåt. Det ska bli spännande att få använda mina erfarenheter där. Att ha ett kommersiellt tänk och inte bara rita miljöer som vi arkitekter gillar utan att också skapa miljöer som människor vill vara i. Att lyssna på våra kunder och fånga in deras behov.

 

Nyhetsbrev

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev håller du dig uppdaterad om vad vi arbetar med, spännande nyheter och aktualiteter.

Genom att klicka på skicka godkänner du att vi använder din e-mail till utskick. Läs mer i vår integritetspolicy.