Glasvasen tävlar om Gröna Lansen, Malmö stads miljöpris

Kanozis Glasvasen är finalist till Gröna Lansen 2018, Malmö stads pris, som belönar miljömässigt hållbart byggande. Den 14 september tillkännages vinnaren på Stadsbyggandets dag i Malmö.

– Vi är otroligt stolta över att Glasvasens betydelse för staden uppmärksammas. Bidraget till ett grönare samhälle med kontor i direkt närhet till centralstationen och som en markör för starten av Malmös nya stadsdel Nyhamnen är ur vår mening dess största stadsbyggnadsmässiga fördel, säger Daniel Hohenthal, ansvarig arkitekt för Glasvasen och delägare på Kanozi.

Priset Gröna Lansen har delats ut sedan 2001, vinnaren väljs ut av en jury som tittar på projektets möjligheter för en klimatsmart livsstil, nytänkande, process samt påverkan och betydelse för staden. Glasvasen från Kanozi är en av tre finalister.

– Vi har skapat en visuell signaturbyggnad som bereder väg för Malmös nya stadsdel. Dess plats och närheten till centralstationen gör att fler boende och arbetande kan åka kollektivt, vilket har stora miljömässiga fördelar.

Förutom höga hållbarhetskrav kring bland annat energiutnyttjande och att erbjuda plats för stationsnära arbetsplatser så har Glasvasen ett tydligt syfte ur ett stadsbyggnadssammanhang.

– När vi designade Glasvasen identifierade vi tidigt att det behövdes ett stråk för gående och cyklister från Malmös nya stadsdel Nyhamnen i norr till centralen och vidare ner till stadens gamla delar. Det är grunden till att Glasvasen fått dess form, som med en mjuk rörelse leder vägen ner genom staden, och vi ser idag många år senare hur man vid utformandet av den nya stadsdelen tagit hjälp av denna rörelse, säger Daniel Hohenthal.

 

Juryns motivering av Glasvasen lyder:

”På Malmös mest kommunikativa läge förenas höga miljöambitioner med en organisk iögonfallande arkitektur i kontorshuset Glasvasen. Både inomhusmiljö och stadsmiljö är gjorda med stor omsorg och teknikens möjligheter tas väl tillvara. Gröna hyresavtal och ett affärskoncept med fokus på hållbarhet och ett varierat utbud, bidrar till att göra helheten komplett.”

 

Vinnaren tillkännages 14 september på Malmö Live, samtidigt delas Stadsbyggnadspriset 2018 ut.

Läs mer om Gröna Lansen och Stadsbyggnadspriset.

Nyhetsbrev

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev håller du dig uppdaterad om vad vi arbetar med, spännande nyheter och aktualiteter.

Genom att klicka på skicka godkänner du att vi använder din e-mail till utskick. Läs mer i vår integritetspolicy.