Forskning & Utveckling

Arkitektur för ett framtida Nobelpris?

’Nat’ för naturvetenskapliga fakulteten och ’atrium’ för det stora, ljusa rummet som utgör byggnadens mittpunkt bildar tillsammans Natrium som är Medicinarebergets senast färdigställda byggnad, namne med grundämnet som är en absolut förutsättning för liv både på land och i vatten.

På Kanozi Arkitekter har vi arbetat med projektet länge, en vinst i ett parallellt uppdrag 2017 ledde sedan till fortsatt uppdrag och i augusti 2023 står byggnaden klar. Nu ryms fem av den naturvetenskapliga fakultetens sju institutioner på Göteborgs universitet här och en av grundtankarna med husets utformning, att skapa förutsättningar för möten, visar sig framgångsrikt redan efter några veckor. Dekan Göran Hilmersson berättar att han hör många positiva reaktioner och uppfattar att han träffar på många fler av sina kollegor nu. Samverkan är en viktig ingrediens i alla forskningsprojekt, och Natrium är utformat för att främja all form av interaktion.

Natrium är en byggnad skapad för att användas. Flexibiliteten är total, det är möjligt att bygga om rum och tekniska installationer utan att påverka verksamheten. Arkitekt och labbexpert Saara Franzelius beskriver det som ett maskineri där kraven på samordning och tekniska lösningar varit höga och hållbarhet en hygienfaktor. ”Arkitekturen ska vara funktionell, vacker och hållbar, det goda samarbetet har faktiskt lett till ett mer hållbart hus än vad man först trodde var möjligt” berättar Saara och syftar på certifieringen enligt Miljöbyggnad Guld. Natrium har flertalet smarta och energieffektiva lösningar, som solceller på taket, belysning och ventilation som styrs av verksamhetens behov samt fasadens utformning som skapar förutsättningar för en energieffektiv uppvärmning. ”I Natrium har många yngre arkitekter och ingenjörer varit delaktiga och tagit stort ansvar. För många har det varit det första stora och komplexa projektet i karriären vilket har lett till en brant inlärningskurva och självförtroende att ta med sig sina erfarenheter till nästa projekt.”

SAARA FRANZELIUS

Gruppchef, Arkitekt SAR/MSA

0733 – 18 31 31

På Kanozi har vi lång erfarenhet av avancerade labb- och forskningsprojekt, i Sverige och över hela världen. Gemensamt för våra labbprojekt är, förutom höga krav på tekniska installationer och säkerhet, att tänka flexibilitet. Ett hus har avsevärt längre livscykel än ett forskningsprojekt vilket betyder att byggnaden behöver vara hållbar och flexibel för framtida ombyggnationer och anpassningar. Att arbeta med laboratorier kräver att man lyssnar och förstår både ledning och forskare, att ha förståelse för och kunskap om renhetsklasser, flöden av både substanser och personal samt aktuella lagar och regler. Det handlar om att utforma en arbetsplats med höga krav på resultat, där interaktion mellan forskare, ledning och supportpersonal är en viktig utgångspunkt och där vi ställer oss frågan; hur kan arkitekturen stödja ett framtida Nobelpris?

Nyfiken på att veta mer? Kontakta Saara Franzelius!

Läs mer om labbprojekt här

Nyhetsbrev

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev håller du dig uppdaterad om vad vi arbetar med, spännande nyheter och aktualiteter.

Genom att klicka på skicka godkänner du att vi använder din e-mail till utskick. Läs mer i vår integritetspolicy.