30 januari 2019Pressmeddelande

Kanozi är med och utvecklar skyskrapan Citygate, Göteborgs nya landmärke

Med imponerande 144 meters höjd ska Skanskas Citygate bli det högsta kontorshuset i Norden. Kanozi har varit med i designprocessen för Göteborgs nya landmärke tillsammans med danska Henning Larsen Architects.

– Det här är otroligt spännande för både Kanozi och Göteborg. Det blir en kontorsbyggnad där miljön och människans välmående är central, med mötesplatser, co-workingytor och foodcourt. Ambitionen är att uppnå WELL-certifiering, säger Johan Casselbrant, chefsdesigner och huvudägare på Kanozi.

Citygate kommer att byggas i Gårda, Göteborg, där man redan påbörjat vissa markarbeten. Det danska arkitektkontoret Henning Larsen vann det parallella uppdraget för tre år sedan, Kanozi har varit svensk part i designprocessen och är nu ansvariga för projekteringsfasen.

– Byggnaden blir synlig över hela Göteborg vilket ställer stora krav på gestaltningen. Vi är stolta över att ha blivit utvalda som svenska arkitekter till Skanskas stora satsning i Göteborg och glada över att samarbeta tätt med världskända Henning Larsen.

Kontorshuset kommer bli en tydlig port in till Göteborg för alla som kommer med bil från söder och norr på E6 och E20. Med 36 våningar, 144 meter och cirka 42 000 kvadratmeter uthyrningsbar yta kommer byggnaden bli Nordens högsta kontorshus.

– Kanozi har arbetat mycket med Skanska och behärskar deras högt ställda krav på 3D/Revit-projektering och BIM, vi har både den tekniska och arkitektoniska kompetensen som krävs för uppdraget.

Byggnaden planeras vara klar första kvartalet år 2022 och kommer certifieras enligt WELL och miljöcertifieras enligt Leed.

– Vi har tidigare erfarenhet av att arbeta för en WELL-certifiering och skapar alltid miljöer utifrån människans behov. Citygate kommer bli en fantastisk byggnad som vi är väldigt stolta över, säger Johan Casselbrant.

Fler nyheter

12 januari 2021Hållbarhet

Prisat projekt och nischad rekrytering för Kanozi

Arkitekten.se uppmärksammar Kanozi Arkitekter genom att blicka både bakåt och framåt i tiden. Dels för det prisade stadsplaneringsprojektet Masthuggskajen som vann Årets Citylab i Sweden Green Buildning Awards i höstas, dels för Kanozis nischade rekrytering av simuleringsingenjören Love Berger-Vieweg, som med sin kunskap hjälper Kanozi Arkitekter att bli bättre på att rita hållbara projekt och minska koldioxidutsläppen.

Alla nyheter