Kv. Seglet

Hållbart bostadskvarter i Varberg

Med sitt exklusiva hörnläge och en byggnadskropp om sju våningar, spänner Kv. Seglets sluttande tak likt en segelduk mellan två höjdpunkter som dels orienterar sig ut mot havshorisonten, Varbergs fästning och kallbadhuset och den gamla stadskärnan.

År2019
BeställareSkanska
OrtVarberg

Det traditionella och rustika möter det moderna och mjukare och tillför ett spännande, men genuint inslag i Varbergs stadskärna.

Kv. Seglet blir en markör för kajstråkets början i förlängningen av Strandpromenaden står den även som fond till en viktig publik mötesplats, Hamntorget. Vi tar tillvara på närheten till havet, hamnen och staden. I vårt synfält har vi havet och Varbergs ståtliga fästning, två av
stadens utmärkande element och identitetsmarkörer. Med förnimmelse från omgivningen fångas färg, form och struktur tillsammans i vår fasad med en materialpalett av tegel och återvunnen aluminium i en mjuk och varm färgskala. Materialen är hållbara över tid och passar bra som fasad i ett kustnära landskap där det utsätts för varierande och ibland tuffa väderförhållanden.

Bostadsytorna är i typplanet fördelade på åtta lägenheter där merparten har genomgående planlösningar och generösa indragna balkonger som kan tjäna som ett extra rum under sommarhalvåret. De mindre lägenheterna är enkelsidiga, men samtliga orienterar sig mot havet och med den inramade utsikten som ett centralt motiv. De två trapphusen är noga placerade i läge med gott om dagljus med gårdens grönskande lummighet som kuliss utanför.

De indragna balkongerna blir diskreta detaljer i tegelfasaden och ett skydd från väder och vind. De agerar även inramning av den fantastiska utsikten som havet och hamnen bidrar till.

Nyhetsbrev

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev håller du dig uppdaterad om vad vi arbetar med, spännande nyheter och aktualiteter.

Genom att klicka på skicka godkänner du att vi använder din e-mail till utskick. Läs mer i vår integritetspolicy.