Kv. Valand

Hybridhus i Kungsbacka

Kanozi Arkitekter har ritat ett hybridhus i Kungsbacka, en del av stadsutvecklingsprojektet som bygger ihop Kungsbacka innerstad med köpcentrat Kungsmässan. Förutom ett stort parkeringsgarage så innehåller byggnaden kontor, butiker, restaurang och café, vilket skapar en levande bottenvåning.

 

År2014-2019
BeställareAranäs Fastigheter
Storlek16 600 kvm
OrtKungsbacka

Vi blev inbjudna till arkitekttävlingen om att rita ett förslag för Kvarteret Valand 6. Vårt förslag vann tävlingen och ligger till grund för fortsatt genomförande. Stadsplanen var redan satt och syftade till att bygga ihop köpcentret Kungsmässan med Kungsbacka innerstad. Uppdraget var att utforma det första kvarteret, som också är ett av det mest synliga ut mot Kungsgatan och Varlavägen.

Vårt vinnande bidrag innefattar en verksamhet med café, restaurang, kontor och butiker som ger liv i byggnadens nedre plan. Men byggnaden är ett flerfunktionshus som även rymmer ett stort parkeringsgarage. Exteriört har fasaderna fått kraftfulla inslag av kulörer som ger huset en tydlig och egen karaktär, samtidigt som huset tar upp en lokal tradition av relativt mycket variation i färgskalan.

Då kontoren vänder sig rakt mot söder och öster var det väsentligt att skapa en fasad som hanterar alla önskemål om solavskärmning, mörkläggning, dagsljus och energikrav på ett robust sätt som samtidigt ger huset en stor del av sin karaktär.

Johan Casselbrant, ansvarig arkitekt

Utmaningen

Det fanns en uttalad önskan om att skapa ett par lokaler med affärsmässiga möjligheter i entréplan. Utöver detta skulle byggnaden innehålla ett parkeringsgarage för drygt 400 bilar. Utmaningen var framförallt att ta hänsyn till dessa ställda krav och utefter det skapa en formstark arkitektur som fick lov att ta plats, men samtidigt ta hänsyn och omfamna kommande byggnationer.

Lösningen

Vår vinnande lösning blev ett flerfunktionshus som rymmer hela 4 200 kvm moderna kontors- och butiksytor, samt parkeringsgarage. Byggnaden håller ihop kvarteret med en böljande glasfasad som tar upp riktningarna från rondellen och fångar den intimare skalan på butiksgatan. Från Kungsbacka innerstad bildar huset en tydlig fond och agerar dragare in i det nya området. Successivt kommer hus runt om att ansluta och skapa en relativt tät kvartersstad som binder ihop och utvidgar innerstaden, då visionen framöver är att bygga ett antal stadskvarter med både bostäder, butiker och lokaler med en promenadvänlig stadsgata i mitten. Vårt hus utgör i framtiden det sydvästra hörnet i denna stadsdel och bildar porten in till det centrala Kungsbacka.

Nyhetsbrev

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev håller du dig uppdaterad om vad vi arbetar med, spännande nyheter och aktualiteter.