Region City

Ny stadsdel i centrala Göteborg

RegionCity blir en ny stadsdel i centrala Göteborg. Läget rakt ovanför den kommunikationsnod som växer fram i samband med byggandet av Västlänken vid centralstationen i Göteborg är mycket strategiskt.

BeställareJernhusen
OrtGöteborg
År2012 - pågående
Yta270 000 m²

Området har potential för direkt fysisk sammankoppling med Göteborgs historiska innerstad och öppnar upp kontakten med den nya stadsdel som växer fram inom Gullbergsvass. Genom sitt strategiska läge bidrar RegionCity till att skapa framtidens hållbara Göteborg, med en enorm potential till energi-effektiva och snabba kommunikationer i direkt anslutning till många människor i Göteborgs innerstad.

Det här är ett otroligt spännande projekt, och potentialen för Göteborg är enorm. Det är som om hela Kungsholmen i Stockholm skulle stå obebyggd och bara vänta på att förtätas med urban innerstad!

Johan Casselbrant,
Chefsarkitekt Huvudägare

I framtiden kommer hela stadsdelen att rymma ca 30.000 boende och en ansenlig mängd arbetsplatser. Gullbergsvass är jämförbart med Kungsholmen i Stockholm både i läge och i storlek, och RegionCity utgör den mest centrala och första etappen av detta stora stadsutvecklingsprojekt som kommer att sätta sin prägel på Göteborg under lång tid framöver. Målet är att inom RegionCity skapa en dynamisk och urban blandstad med ett utbud för både resande, arbetande, boende och besökare.

Attraktivitet, trygghet och levande stad över dygnets alla timmar är övergripande mål. Extra stort fokus läggs på att skapa levande gatumiljöer. Gestaltningen adderar en ny topografi till Göteborg, men med historiska kopplingar. Här ger byggnadernas höjd och utbredning en ny siluett; ännu en kulle läggs till i staden i samverkan med Kungshöjd, Lunden, Masthugget och Guldheden.

RegionCity stärker kärnan i regionen och skapar förutsättningar för en stark arbetsmarknad och hållbara kluster för regionens näringsgrenar. RegionCity är en del i den utvidgade innerstaden och ingår i Älvstaden med visionen; hela staden, möta vattnet och stärka kärnan.

Nyhetsbrev

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev håller du dig uppdaterad om vad vi arbetar med, spännande nyheter och aktualiteter.

Genom att klicka på skicka godkänner du att vi använder din e-mail till utskick. Läs mer i vår integritetspolicy.